AktuelnoVestiZanimljivosti

Pilot projekat: Vinjete na auto-putu Miloš Veliki

17.6KPregleda

Auto-putem kao kroz Evropu

Na autu putu Miloš Veliki  od 15. aprila u probni rad biće pušten sistem naplate putarina putem vinjeta, najavila je Agencija za bezbednost saobraćaja.  Ovaj eksperimetalni period trajaće do prvog septembra kada će se izvršiti analiza uspeha i zaključiti studija prema kojoj bi se na svima auto-putevima sa sistema zatvorne naplate prešlo na vinjete.

 

 

Bez većih infrastukturalnih promena

Tehnička osnova za spovođenje u delo ovog dugo predlaganog vida naplate već postoji. Na svim pristupnim naplatnim rampama auta-puta postoje kamere sa detekcijom čitanja registarskih tablica, a tako je i na naplatnim stanicama Obrenovac, Ub, Lajkovac, Ljig, Takovo i Preljina, kao i na svim isključenjima.  

 

 

Prema najavi iz Ministarstva građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, kako bi se izbegli problemi tokom prelaska na novi način naplate, putarina će se do 15. maja naplaćivati na oba načina. Na vozačima je da odluče da li će putarinu plaćati na naplatnim stanicama ili pre ulaska na auto put kupovati vinjete.

 

Vinjete će moći da se kupe u  svim poslovnicam AMSS-a, kao i na  benzinskim stancima na prilazima auto-putu.   Kao što je to slučaj kada se putuje u Mađarsku, vozač na pumpi saopštava broj registarske tablice na kasi i dobija fiskalini račun, a kamera na auto-putu detektuje tablicu  i otvare rampe.

 

Promo cene

Probni period naročito je značajn za sticanje iskustva na naplati putem vinjeta, jer se upravo do polovine maja očekuje veliki priliv naših građana iz inostranstva koji dolaze za Uskršnje paznike.

 

Iz ministarstva napominju da će cene vinjete biti promotivne. Tako će cena  za celu deonicu auto puta Miloš Veliki iznositi  300 dinara, umesto kao dosadašnjih 420 dinara.  Posebna pogodnost je što će važnoist vinjete biti 24 sata u oba smera, tako da neko ko se ovim putem  vraća istog dana neće morati ponovo da ponovo  kupuje vinjetu.

 

Ukoliko se ovaj način naplate pokaže kao dobar, posebno zbog ušteda u ljudstvu i drugim gubicima na naplatnim rampama,  od prvog aprila 2022. sistem bi etapno trebao da zaživi na svima auto putevima u Srbiji, a prva deonica biće na relaciji naplatnih rampi Subotica Sever  – Bubanj potok.

 

3 Komentara

  1. Ja se nadam da ova vest nije vezana za danasnji datum? Takođe, ako nije, nadam se da će objektivno analizirati podatke iz test faze, a kao jedno od rešenja, može se uzeti bugarska metoda – vinjeta i za važne puteve van grada. Meni bi mnogo značila vinjeta, ali razumem i da mnogima bi bio samo trošak ako je obavezna uz registraciju. Ovo je možda i najbolje rešenje, vinjeta, ali koja može da se kupi za kraći period.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery