AktuelnoTehnologijaVesti

Pametna kolica za kupovinu koja vas prate i obavljaju stvari za vas

1.05KPregleda

Danas više nego ikada ranije, kupovina u zatvorenim prostorima prepunim ljudi, nije prijatno iskustvo. Ipak, evo jednog rešenja koje nam može olakšati život s obzirom na aktuelnu situaciju. Koncept doduše nije nov, a zove se – Mobi.

 

 

Reč je o kolicima za kupovinu koja su osmislili dizajneri Park Čen Vu, Čoi Čen Jang i Li Jun Đi iz Seula. Zapravo, čitava priča datira iz leta 2019., što i nije tako davno, mada se iz ove „korona“ perspektive čini kao „davno prošlo vreme“.

 

Mobi je inteligentna, kompaktna i visokoefikasna solucija. Koristi veštačku inteligenciju i brojne senzore, da bi na odgovorajući način pratio kupce kroz supermarket ili tržni centar, vodio ih do željene lokacije, pomogao s listom za kupovinu i upravljao plaćanjem. Mobi, ukoliko ikada uđe u realnu upotrebu, biće idealan partner prilikom „šopinga“.

 

 

Ideja za ova pametna kolica je proizašla iz uvida njenih kreatora da je kupovina prestala da bude zabavna. Kada nešto, što je predstavljalo zabavu u životu, prestane to bude zbog stvari na koje ne možemo da utičemo, ono postaje još jedna „nužna obaveza“ i izvor stresa.

 

Još jedan cilj ovog projekta je bio da se reši problem efikasnosti, jer za mnoge ljude kupovina predstavlja upravo spomenuti stres, kao i gubitak vremena.

 

Koji su to procesi u pitanju? Dizajneri su izlistali sledeće stvari: pronalaženje telefona radi provere liste kupovine, potragu za osobljem vezano za različita pitanja, pakovanje itd. Mobi sve to radi za klijente, a uz to je „nenametljiv“ i izgleda futuristički.

 

 

Kada kupac pristigne u supermarket ili tržni centar, on aktivira Mobi na priključnoj stanici, tako što ga uparuje uz pomoć aplikacije na smartfonu. Kreatori su takođe zamislili mogućnost prebacivanje liste kupovine sa smartfona na Mobi, što u velikoj meri olakšava kupovinu i skraćuje utrošeno vreme.

 

Integrisani ekran omogućava klijentima da prate šta sve treba da kupe, a senzori pomažu da se „čekiraju“ predmeti koji se nađu u kolicima.

 

 

Mobi može da vas prati kroz market, pa i čak da vas odvede do proizvoda koji tražite. Ima ugrađen navigacioni sistem, tako da možete da ga „pitate“ za pravac ka željenoj gondoli, nakon čega će vas on usmeriti i odvesti do željenog proizvoda.

 

Kada se u kolicima nađe sve ono što ste želeli, tu nije kraj asistencije, jer Mobi pomaže i pri plaćanju. U prevodu, više ne morate da čekate u redu na kasi ili da „čekirate“ proizvod sami, jer čim se proizvod nađe u kolicima, možete beskontaktno da izvršite plaćanje.

 

 

Priključna stanica za Mobi je ujedno i stanica za punjenje, a na nju može da se „prikači“ do 16 jedinica. Deo u kojem se stavljaju kupljeni predmeti se rasklapa kada je Mobi u upotrebi, i sklapa prilikom priključivanja na stanicu, što u velikoj meri štedi prostor. Radi još bolje efikasnosti, stanica može da posluži i kao odeljak za pakovanje, tako da se na ovaj način eliminiše još jedan od suvišnih „procesa“.

 

Naravno, uvek ima onih koji koji su „skeptični“ kada je reč o modernoj tehnologiji, tako da se Mobi može iskoristiti na „tradicionalan“ način, što u prevodu znači da se može gurati. Naravno, i dalje će morati da se upari na priključnoj stanici.

 

 

Za sada, ovo je još uvek koncept. Pametna  „šoping“ kolica nisu nova ideja, a neke od navedenih karakteristika su već, ili će uskoro biti implementirane na lokalnom planu. Što se naših prostora tiče, „tehnološki skeptici“ mogu da odahnu, jer ne očekujemo da će se ovde ovaj predmet budućnosti u skoro vreme naći u ponudi.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery