AktuelnoTjuningVesti

Opel Kadett D/Vauxhall Astra Mk1 – „sleeper“ koji će mnoge da iznenadi na drumu (VIDEO)

6.58KPregleda

Klasični automobili su vrsta u izumiranju. Nažalost, neki od najuzbudljivijih modela iz osamdesetih godina trule na otpadima, gde su puka senka izdanja iz „mladosti“.

 

Međutim, to nije slučaj s Opel Kadett D/Vauxhall Astrom Turbo Mk1 iz ove priče: Ovaj model je kod nas poznat kao „kadet kockida“, a svojevremeno je uživao u velikoj popularnosti. Automobil kao da je bio konzerviran, jer izgleda sveže kao pre 36 godina kada je sišao s proizvodne linije. Za razliku od većine restauriranih sportskih oldtajmera, vlasnik se potrudio da sve učini što je moguće jednostavnijim. Neverovatno kako dobro automobil može da izgleda kada se malo „spusti“ i kada deluje uredno „kao ispod čekića“.

 

 

Astra/Kadett je bila veoma popularna u Evropi osamdesetih i devedesetih. Bila je dugo jedan od najozbiljnijih rivala Volkswagen Golfa. Prva generacija je posedovala 1,3-litarski motor koji se nalazio ispod hauba 1300 GL hečbeka i 1300S karavana, sa 60 i 75 ks.

 

 

Mk1 Astra o kojoj je reč možda izgleda „pitomo“, ali ispod haube poseduje respektabilnu „vatrenu moć“. Originalni motor je uklonjen, a njegovo mesto je zauzela 2,0-litarska turbo jedinica iz Calibre.

 

 

Agregat je temeljno revidiran, instalirane su veće brizgaljke, standardni turbopunjači i „čipovani“ ECU. Pogonska postavka je ostala na prednje točkove, a automobil odlikuje masa od samo 907 kilograma. Još kada svemu dodamo da motor isporučuje čitavih 300 „konja“…

 

 

Vlasnik poseduje ovu Astru pet godina, objašnjavajući da je započela kao projektni automobil. On je odradio sve modifikacije sam sem lakirerskih poslova. Do sada je potrošio 5.000 funti na automobil koji ga je prvobitno koštao 420 funti. Ova Astra je „ubica“ krivina, „prgava“ je i pruža instantan odziv. Enterijer ne predstavlja ništa „fensi“ što pozdravljamo. Tu su osnovna sedišta i standardna instrumentacija. Dakle, imamo posla s tipičnim porodičnim automobilom iz osamdesetih, ali samo naizgled.

 

Ipak, vlasnik planira da nastavi „friziranje“, jer želi da njegov ljubimac isporučuje preko 500 ks.

 

Vrele Gume

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery