Online plus

Obijanje vozila

1.26KPregleda

Krađa vozila za manje od minut vremena – proizvođači kao saučesnici!?

Kriminalci uvek imaju jedan korak prednosti. Britanska WEST MIDLANDS policija je objavila snimak bezbednosnih kamera koje svedoče da je lopovima potrebno manje od minut vremena za krađu vrhunski zaštićenih vozila

Automobilska tehnologija napreduje svakodnevno uključujući i elektroničku opremljenost vozila koja u moderno vreme sve više poprimaju elemente velikih pokretnih mobilnih platformi. U korak sa opštom digitalizacijom četvorotočkaša se kreće i njihova elektronska zaštita koja je bar prema opštim uverenjima na vrlo viskom nivou.

Jedna bezbednosna kamera u Britaniji je po prvi put zabeležila ceo postupak krađe luksuznog vozila najnovije generacije koja je trajala svega tridesetak sekundi

Uz naravno dobru pripremu, tipovanje i praćenje navika vlasnika vozila za ovakvu akciju neophodna je i zavidna tehnološka opremljenost lopova koja se zasniva na presretanju signala beskontaktnog ključa.

Kao što je poznato, beskontaktni ključ vozila u trenutku približavanja „svom“ paru odnosno automobilu automatski deaktivira elektronsku zaštitu, otključava vrata i vozaču omogućava jednostavan i brz polazak.

Na snimku se jasno vidi, da lopovi upravo koriste ovu praktičnost principa funkcionisanja beskontaktnog ključa koji i kada je automobil parkiran emituje svoju radio talasnu „poruku“ kako bi bio automatski spreman za akciju.

Obijači su vrhunski opremljeni i obučeni. Koriste dva visokopojasna skenera koji poseduju odvojene funkcije radne

Prvi skener kod obijača koji se približava kući je zadužen da locira beskontaktni daljinski ključ u kući vlasnika i da otkrije njegovu frekfenciju. Što je ključ bliži prozoru kuće ili vratima stana posao za lopove je jednostavniji.

Postupak traženja i skeniranja frekfencije beskontaktnog ključa traje svega petnastak sekundi

Nakon otkrivanja ključa i njegove frekfencije uređaj za traženje se povezuje sa drugim uređajem koji koristi drugi član obijačkog tima. Skener „B“ je već u komunikaciji sa serverom vozila pa uspostavljanjem kontakta sa beskontaktnim ključem, vozilo počinje komunikaciju sa „svojim“ ključem i dobija lažni signal da mu se vlasnik vozila približio na zadatu udaljenost. U tom trenutku se otključava vozilo i naravno deblokiraju sve zaštite!

Dalje je jednostavno, vozilo nestaje sa svog mesta. Doduše, komunikacija sa ključem se gubi, ali to više nema praktičnog značaja jer to ne ometa lopove da vozilo odvezu na siguran „štek“ budući da do sledećeg isključivanja motora mogu da se voze potpuno nesmetano.

Cela akcija je trajala manje od jedne minute čime je šokirala i najveće stručnjake za razvoj bezbednosti vozila.

Na društvenim mrežama se pokrenula živa debata na temu, da li su i proizvođači automobila površnom zaštitom zapravo saučesnici obijačima

Razloga za sumnju ima na pretek, jer ne zaboravimo, zakoni velikih brojki su neumoljivi! Na mesto svakog ukradenog automobila uglavnom dolazi novi iz sveže produkcije. Ukradena limuzina svakako za male pare stiže kod „kupca“ iz zemlje trećeg sveta koji ionako nema finansijskih potencijala za kupovinu novog automobila ove klase. Uz dva skenera i malo hrabrosti, čarobni krug obrtanja milijardi se zatvorio!

Matematika je prosta, jedino gube osiguravajuča društva, ali i ona već imaju svoje „tajne“ uspešnosti!

Tekst: Petar Lazović

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery