AktuelnoOnline plusVesti

Nova špekulacija automobilske industrije

4.67KPregleda

Sladak profit na lažnim nestašicama

 

Kako je BMW neki dan objavio svoje istorijski rekordne finansijske rezultate i ostvaren profit za 2021. , spale su i maske oko dileme, šta se dešava sa proizvodnjom automobila.

 

 

Koristeći „korona talas“ i lošu komunikaciju sa Kinom i Azijom, proizvodnja vozila je na globalnom nivou smanjena ali su i cene povećane preko noći.

 

Jagma za „automobilom više“ za koji se ne pita za cenu je početkom godine zagazila u trend opadanja sve do Ukrajinsko-Ruske krize, koja se opet koristi za manje-više sada već poznate igre.

 

U sve se uključio ASML najveći svetski proizvođač litografskih mašina za proizvodnju čipova koji šalje pesimistične najave!

 

 

Peter Wennink, izvršni direktor ASML-a, kaže da kompanija mora da proizvede više takvih mašina, ali povećanje kapaciteta preko noći jednostavno nije moguće. Gruba procena pokazuje da proizvodnja mašina za litografiju mora da se poveća za više od 50 posto.

 

Njihova pognoza planski doliva ulja na tržišnu vatru: kako kažu manjak čipova bi mogao da se nastavi sve do kraja 2024. jer proces povećanja proizvodnje litografskih mašina je mnogo složeniji nego što zvuči. Nakon dobijanja potrebnih dozvola, izgradnje i postavljanja fabrike, kompanija mora da zaposli ljude, doveze proizvodnu opremu, a zatim još da čeka 12 meseci pre nego što pokrene proizvodnju.

 

 

Da nije žalosno, bilo bi smešno!

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery