AktuelnoVesti

Niže kazne Evropske komisije za BMW i VW

1.57KPregleda

Evropska komisija će verovatno izreći kazne pre letnjeg odmora.

 

BMW i Volkswagen će se suočiti s umanjenim kaznama u EU zbog kršenja antimonopolskog zakona vezano za tehnologiju pročišćavanja izduvnih gasova, nakon što su odgovorni organi suzili opseg istrage, izjavila je osoba bliska dešavanjima.

 

Slučaj se razlikuje od čuvenog Volkswagenovog „dizelgejta“, koji je nemački konglomerat koštao više od 31 milijarde evra u vidu kazni i poravnanja.

 

Evropska komisija, koja je 2019. optužila nemačke proizvođače za tajni dogovor o blokiranju uvođenja tehnologija za pročišćavanje izduvnih gasova, verovatno će izreći novčane kazne pre letnje pauze, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

 

Antimonopolski nadzorni organ je prethodno saopštio da je slučaj obuhvatio krug od pet proizvođača – BMW, Daimler, VW, Audi i Porsche.

 

Slučaj u EU će se fokusirati isključivo na SCR sisteme, koji služe za redukciju azotnih oksida iz izduvnih gasova dizel automobila uz pomoć ubrizgavanja uree (AdBlue) u izduvni tok.

 

Komisija je saopštila u prijavi iz 2019. da su se nemački proizvođači automobila udružili i dogovarali o ograničavanju veličine rezervoara za AdBlue između 2006. i 2014. Regulatori u EU su odbacili ranije navode da je grupa odlagala uvođenje novih, čistijih filtera čađi za benzinski pogonjene automobile od 2009. do 2014.

 

Komisija je takođe saopštila da je istraga u toku, odbivši da pruži dodatne komentare.

 

Isto su učinili i BMW i Volkswagen. Prošle nedelje, Bavarci su skresali antimonopolske provizije za milijardu evra, nakon procene da će novčana kazna EU biti niža od očekivane. Daimler, koji je upozorio Evropsku komisiju na nezakonite postupke, ponovio je da neće biti kažnjen, ujedno takođe odbivši da pruži dodatne komentare.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery