Vesti

Neste Rally Finland – Latvala vodi na najbržim ispitima sveta!

WRC Rally 2019

Neste Rally Finland
1.63KPregleda

Na finskom reliju (Neste Rally Finland) se vozi najbrže na kugli zemaljskoj… Veliki je to izazov i za prave virtuoze volana ( uglavnom vozače iz TOP 10), bez premca najbolje asove sveta, a pogotovo za mlade zaljubljenike u reli. Među njima je i 27. godišnji Rumun Raul Badiu, kome je ovogodišnji finski reli, prvi u karijeri i tek u drugoj godini u najvišem rangu.

Neste Rally Finland

Rumun  je nažalost u žaru  borbe zaboravio da je početnik. Preterao je u svojoj „FORD FIESTI R2 T19 “ i doživeo baš veliku havariju. Iskreno se nadamo da je RAUL dobro, kao i njegov saputnik i da je profi ROL BAR opet pokazao da čuva posadu. Ali ni mnogo iskusniji nisu uspeli da se kontrolišu danas u FINSKOJ. Za razliku od ostalih disciplina auto sporta, RELI se polako, polako uči… i neophodno je baš puno razmišljanja.

Nasuprot  neiskusnom Rumunu, koji je morao da vozi opreznije, u „KLASI TOP DESET“ se vozilo DO DASKE i do GRANICE. Često i sa PUNO RIZIKA… ali to mogu samo VANSERIJSKI LJUDI…

Kada malo bolje pogledate statistiku i rezultate minulih ovogodišnjih relija u seriji WRC 2019. videćete da je Neste Rally Finland ove godine takmičenje gde se NAJBRŽE VOZI. Na današnjem ispitu broj DESET, dugačkom 7,8 kilometara, Irac KRIS MIK je ostvario najbolji prosek brzine, a ta jurnjava po zemljanim putevima FINSKE dostizala je BRZINU od oko 200 km/h….. PROSEK  neverovatan, 131,8 km/h. Po brzini FINSKOM RELIJU (Neste Rally Finland)  jedino konkuriše  ovogodišnji ŠVEDSKI RELI, koji je takodje zapanjujući, sa prosekom od 127 km/h, i to NA SNEGU !!!

Danas mnogi „napuštaju“ praćenje FORMULE JEDAN, zbog često unapred poznatog ishoda…pa se čak i sa MOTO GP serijom dešava da se unapred zna kako će najbrži biti MARK MARKEZ, pobediti i opet biti šampion sveta. Kod WRC serije, ni najbolji poznavaoci relija ne mogu da se STO POSTO KLADE na pobednika nekog takmičenja, jer je   OVE GODINE ujednačenost rivala neverovatna a bar PETORICA VOZAČA konkurišu za PRVO MESTO PODUJUMA. Baš zbog toga je WRC najzanimljivije takmičenje sveta brzine i zbog toga okuplja milione pratilaca širom planete.

OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE …..Posle ispita broj OSAM na Neste Rally Finland ( ili posle 106,42 kilometra najbrže moguće vožnje ) u generalnom poretku je tabela izgledala ovako :

1. LATVALA
2. TANAK – + 0,6 sekundi
3. MIK – + 0,6 sekundi
4. LAPI – + 0,6 sekundi

Danas je LATVALA pobedio na PET ispita i na dobrom je putu ka svojoj ČETVRTOJ pobedi u FINSKOJ. Od aktuelnih vozača u zemlji 1000 jezera tri puta je slavio SEBASTIJEN LOEB….. a po jednom TANAK, LAPI, MIK i OŽIE.
Bez premca je bio najbolji, stari finski majstor HANU MIKOLA. U FINSKOJ je pobedio ŠEST PUTA..

U kategoriji WRC dva vodi „čudo od deteta“ 18. godišnji KALE ROVANPERA, fabrički vozač ŠKODE…. a to zapravo više i nije vest..

PRVI DAN, ili ako hoćete baš preciznije, DRUGI DAN FINSKOG RELIJA je okončan. U subotu je na programu  OSAM brzinskih ispita, u nedelju završna ČETIRI…..ukupno 23 brzinska ispita na zemljanim i šumskim predelima FINSKE.

Neste Rally Finland

GENERALNI POREDAK POSLE 11 ispita :

1. LATVALA – „tojota“
2. MIK – “ tojota“……. + 1,2 sek.
3. LAPI – „sitroen“…… + 2,4 sek.
4. TANAK – „tojota“…… + 2,6 sek.
5. BRIN – „hjundai“…… + 14,2 sek.
6. MIKELSEN – “ hjundai“……. + 14,6 sek.
7. OŽIE – „sitroen“……. + 15.3 sek.
8. NEVIL – „hjundai“…….. + 30,9 sek.
9. SUNINEN – „ford“…….. + 52,6 sek.
10. GRINSMIT – „ford“….. + 1,38.3 min.
11. KALE ROVANPERA ( WRC 2 ) – „škoda“…. + 3,08.6

TEKST: Moj Svet Brzine / Đorđe Đenić

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery