AktuelnoVesti

Nema opasnosti od udara asteroida u Zemlju u narednih 100 godina

1.73KPregleda

Evo nekih dobrih vesti: NASA kaže da je Zemlja bezbedna od udaraca (opasnih) asteroida u narednih 100 godina.

 

Svemirska agencija je ove nedelje objavila da su najnovija teleskopska ispitivanja  odbacila mogućnost da Apofis aterira na Zemlju 2068.

 

To je onaj isti svemirski kamen dugačak 340 metara, koji je je 2029. trebalo opasno da se približi našoj planeti, a zatim i 2036. Sada je NASA odbacila bilo kakvu mogućnost sudara u ova dva navrata, a nema ni opasnosti da će se to desiti 2068.

 

Zvanično detektovan 2004., Apofis je na zvaničnoj NASA-inoj listi „rizičnih asteroida“.

 

„Potencijalni sudar 2068. više ne predstavlja mogućnost, a naše kalkulacije pokazuju da nema rizika od pada asteroida u narednih 100 godina“, rekao je Davide Farnokija iz NASA-inog centra za studije objekata koji se nalaze blizu Zemlje.

 

Naučnici su bili u mogućnosti da utvrde Apofisovu orbitu oko Sunca zahvaljujući radarskim opservacijama prošlog meseca, kada je ovaj asteroid prošao na 17 miliona kilometara od Zemlje.

 

Apofis će se našoj planeti približiti na samo 32.000 kilometara 13. aprila 2029., što će astronomima omogućiti da ga pobliže analiziraju.

 

„Kada sam započeo rad s asteroidima nakon koledža, Apofis je bio pojam rizičnih asteroida“,  rekao je Farnokija. „Postoji izvesna doza zadovoljstva da ga vidimo van te liste.“

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery