Vesti

Napustila nas je još jedna legenda: Preminuo Niki Lauda

Legenda Formule 1, Niki Lauda, preminuo je u svojoj 70. godini. To je potvrdila i njegova porodica.

Niki Lauda
1.88KPregleda

U saopštenju koje je porodica izdala, navodi se da je vozačka legenda Niki Lauda, preminuo u ponedeljak u svojoj 71. godini. U svojim poslednjim trenutcima je bio okružen porodicom i najvoljenijima.

Niki Lauda

“Njegova želja za akcijom, njegova direktnost i hrabrost su ostali za njim. Bio je uzor svima nama, ali i muž pun ljubavi, sjajan otac i deda. Nedostajaće nam.”, navela je Nikijeva porodica.

Lauda je osvajao šampionat Formule 1 1975, 1976. i 1984. godine. Da podsetimo, 1976. godine je na Nirburgringu imao gotovo fatalnu nesreću, nakon koje je izašao sa ozbiljnim povredama i opekotinama.

Ovaj Austrijanac je ostao ključna figura u auto-moto sportu i nakon što je završio svoju vozačku karijeru. Naime, on je bio u timu Mercedes-AMG Petronas od 2012. godine.

Niki Lauda

Niki Lauda je svoj debi na “velikoj sceni” imao 1971. godine sa timom “March”. Nakon nekoliko impresivnih rezultata, 1974. godine se našao za volanom bolide iz Ferrari-ja. Godinu dana kasnije je osvojio svoju prvu titulu.

Svi su mu se divili zvog hrabrosti. Ta njegova hrabrost i srdačnost su najviše došli do izražaja prilikom nesreće na Nirburgringu 1976. godine. Laudin bolid, Ferari 312B2, izleteo je sa staze u drugom krugu trke, odbio se nazad i okrenuo nekoliko puta oko svoje ose. Vozač Bret Lunger zakucao se u Laudin Ferari nakon čega se bolid zapalio. Lauda je ostao zarobljen u svom bolidu koji je goreo dok ostali vozači nisu uspeli da ga izvuku iz plamena.

Pretrpeo je ozbiljne opekotine na telu, a i pluća su mu bila znatno oštećena. Nakon toga je sa lakoćom mogao da se povuče iz Formule 1. Međutim, samo šest nedelja kasnije, na trci za Veliku nagradu Italije, Niki Lauda je ponovo bio “za volanom”. Na toj trci je osvojio četvrto mesto.

Za sobom je ostavio ženu Birdžit Vecinger koja mu je rodila blizance Maksa i Miju.

Niki Lauda

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery