AktuelnoF1Vesti

Moguća dodatna kazna za Hamiltona u Brazilu, stjuardi pozvali i Ferstapena

2.17KPregleda

Luis Hamilton bi mogao biti kažnjen tokom tekućeg trkačkog vikenda u Brazilu na VN Sao Paula, nakon što je njegov bolid podvrgnut inspekciji od strane stjuarda nakon kvalifikacija.

 

Britanac je nadmašio Maksa Ferstapena za više od četiri deseta dela sekunde u petak, što znači da je ostvario P1 poziciju za subotnji sprint, ali je već dobio kaznu od pet mesta unazad zbog zamene motora.

 

Međutim, moglo bi da se desi da tu ne bude kraj njegovim nevoljama. Naime, Džo Bauer, tehnički delegat, otkrio je u petak poslepodne da nešto nije u redu s Hamiltonovim DRS sistemom.

 

„Gornji podesivi elementi zadnjeg krila su provereni na automobilu broj 44, da bi se utvrdilo da li su u skladu s članom 3.6.3 Formula 1 tehničke regulative za 2021. Zahtev za minimalno rastojanje je ispunjen“, navodi se u Bauerovom izveštaju nakon kvalifikacija. „Međutim, zahtev za maksimumom od 85 milimetara, kada je DRS sistem angažovan i testiran u skladu s TD/011-19, nije ispunjen“, dodao je on.

 

Bauer je sada stvar prepustio stjuardima, koji će doneti presudu i izreći kaznu ukoliko bude potrebno. Predstavnik Mercedesa je pozvan da se sastane sa stjuardima u 19.15h po lokalnom vremenu.

 

Neposredno pre 22h po lokalnom vremenu, stjuardi su saopštili da neće biti odluke do subote ujutro.

 

„Stjuardi su odložili saslušanje u vezi s Dokumentom 18 za FIA Formula 1 „gran pri“ u Sao Paolu 2021., dok čekaju dodatne dokaze koji neće biti dostupni do jutra“, rekao je portparol FIA-e.

 

Takođe je potvrđeno da će sklop zadnjeg krila Hamiltonovog automobila biti skinut vozila i zaplenjen preko noći.

 

Priča je zatim dobila još jedan obrt u 22.30h po lokalnom vremenu, kada su stjuardi objavili da su pozvali Maksa Ferstapena i predstavnika Red Bulla da se sastanu s njima u 9.30h u subotu, zbog navodnog kršenja člana 2.5.2 Međunarodnog sportskog kodeksa FIA-e“.

 

U tom članu se navodi da u „Parc Ferme“ mogu da uđu samo ovlašćena službena lica. Nikakve operacije, provere, podešavanja ili popravke nisu dozvoljene, bez ovlašćenja od strane službenika ili u okviru važećih propisa.

 

Ferstapen je viđen kako prilazi Hamiltonovom bolidu u „Parc Fermeu“ posle kvalifikacija, a video snimak koji je snimio navijač na stazi očigledno pokazuje kako Holanđanin dodiruje zadnje krilo Mercedesa.

 

To znači da bi se oba kandidata za titulu mogla suočiti s kaznama ovog vikenda.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery