AktuelnoVesti

Miris „novog automobila“ postaje stvar prošlosti zbog oštrije ekološke regulative

2.73KPregleda

Da li će nova generacija kupaca uopšte mariti za ovako nešto?

 

Miris novog automobila nekako budi sećanja iz detinjstva, bar za većinu nas. Takođe, može da nas asocira na mnoge lepe stvari, a i sam po sebi nam je (najčešće) drag. Čak, ako se sećate, jedna kompanija iz Velike Britanije proizvodi parfem „Eau De New Car“.

 

Međutim, ovo zadovoljstvo bi moglo da postane stvar prošlosti zbog striktnije regulative koja se primenjuje širom sveta. U najnovijem izveštaju se kaže da postoji osam supstanci koje se nazivaju „isparljiva organska jedinjenja“ (VOC), koje se emituju unutar kabinskog prostora. To su acetaldehid, akrolein, benzen, etilbenzen, formaldehid, stiren, toluen i ksilen.

 

Mada neki od nas uživaju u mirisu novog automobila, to nije slučaj sa svima. Naime, alergijske reakcije poput iritacije očiju, vrtoglavice, otežanog disanja, umora i pospanosti, mogu se javiti kod nekih ljudi kao posledica tog mirisa. Što je još gore, on neće izvetriti tako brzo, jer dotične supstance isparavaju i bivaju ponovo apsorbovane kako sunce izlazi i zalazi.

 

Kod kupaca u Aziji je zabeležen najveći broj reakcija na miris isparljivih organskih jedinjenja. U 2005., više od polovine od 800 vlasnika novih auotmobila koji su anketirani u Južnoj Koreji, imalo je simptome takozvanog „sindroma bolesnog automobila“. Zbog ovoga, u ovoj zemlji je regulisana upotreba VOC-a, što je nešto što je već postojalo u Rusiji i Japanu.

 

Isto važi i za Kinu, koja je uvela „smernice za procenu kvaliteta vazduha u putničkim automobilima“. To je dovelo do toga da proizvođači automobila poput Forda, podnesu patent za proces koji uklanja u potpunosti mirise u enterijeru automobila. U 2021., smernice će biti obavezne za vozila klase M1 (putnički modeli sa do osam sedišta).

 

Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), bavi se ovim problemom od novembra 2014., što je navelo agenciju da ažurira svoje smernice o standardima kvaliteta vazduha i ispitivanju unutrašnjosti automobila. To još nije usvojila nijedna zemlja, ali će se verovatnije dogoditi zbog štetnih efekata VOC-a.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery