Vesti

Mercedes UNIMOG osvaja neosvojivo

3.3KPregleda

On ne treba puteve – on stvara puteve! Mercedes-Benz UNIMOG!

Najbolji dokaz gore iznete tvrdnje stiže nam putem divnih fotografija ovih dana iz Čilea, tačnije iz regiona aktivnog vulkana Ojos de Salado u pustinji Atacama.

Za potrebe izgradnje serije sigurnosnih radio predajnika i releja za hitne slučajeve ove popularne alpinističke destinacije, angažovana je ekipa čuvenog avanturiste Matiasa Jeshke koji je sa dva UNIMOG model U5023 obavio taj težak zadatak usput postavljajući i rekord najviše tačke do koje se stiglo motornim vozilom.

Zahvaljujući novim tehnologijama ali i velikoj tradiciji dugoj 70 godina, UNIMOG se ne samo uspešno izborio sa kamenjem i velikim strminama već je uspeo i da opstane u radnom pogonu na nadmorskoj visini od 6.694 metara gde je izuzetno razređen vazduh koji nema dovoljno kiseonika za pravilan rad motora ali i život čoveka.

Da se podsetimo: Unimog 5023 je tz. putarski model sa pogonom na sva četiri točka. Težak je preko 14 tona, a pokreće ga 5,1 litarski turbo-dizel motor sa četiri cilindra i 231 KS uz obrtni moment od 899 NM.

Iz Mercedesa tvrde da za potrebe ove „akcije“ nije bilo modifikacija motora kako bi vozilo moglo lakše da savladala manjak kiseonima na visinama!

Očigledno, za UNIMOG u rukama pravog “majstora” prepreke nema!


 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery