AktuelnoVesti

Mazda ukida CX-3 u Evropi

2.19KPregleda

Proizvodnja Mazde CX-3 za evropsko tržište će biti ukinuta do kraja godine, ali će se nastaviti za druga tržišta.

 

U maju ove godine, najmanji među krosoverima japanske marke je napustio i SAD. Sada je poljski magazin Auto Katalog citirao Šimona Soltišika, direktora PR-a i marketinga Mazde za Poljsku, koji je rekao da potencijalni kupci na Starom kontinentu treba da deluju hitro, jer će CX-3 biti ukinut do kraja godine.

 

Proizvodnja CX-3 za Evropu će biti stopirana u decembru, što ne iznenađuje, budući da Mazda sada ima CX-30 u ponudi. Čak pomalo čudi što je japanska kompanija dve godine paralelno prodavala oba modela, budući da je noviji mnogo racionalniji izbor, bez obzira što je neznatno skuplji.

 

Ipak, CX-3 se ne prodaje samo u Americi i Evropi. Štaviše, mali krosover je nedavno unapređen za matično, japansko tržište, gde je dobio specijalnu ediciju čudnog naziva „Super Edgy“. Nije jasno kakvu je budućnost Mazda predvidela za CX-3, uzimajući u obzir strategiju odabranu za CX-5, koji će mirno koegzistirati s CX-50 u SAD.

 

Kao što znamo, CX linija će značajno porasti u naredne dve godine. Dok će CX-50 biti mehanički povezan s CX-30, modeli od CX-60 do CX-90 će počivati na novoj platformi sa zadnjim pogonom i koristiće redne šestocilindarske motore. Veći SkyActiv-X benzinac i SkyActiv-D dizel, razvijaju se s ciljem da podrže „plug-in“ hibridnu postavku.

 

U Evropu, Japan i druga tržišta, pristići će CX-60 (s dva reda sedišta) i CX-80 (s tri reda tržišta), užih karoserija, dok će Amerikanci dobiti CX-70 i CX-90 sa širim karoserijama. Potonji se neće prodavati uporedo s CX-9, jer će stariji model biti penzionisan. U međuvremenu, „čisto američki“ CX-50 će voditi SUV ofanzivu nakon svetske premijere sledećeg meseca.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery