AktuelnoF1

Maks Ferštapen uništava timske kolege poput Ajrtona Sene

1.29KPregleda

Dženson Baton kaže da Maks Ferštapen „uništava“ svoje timske kolege, na sličan način na koji su to radili Ajrton Sena i Mihael Šumaher

 

 

Ferštapen je trenutno drugi u generalnom poretku tekućeg šampionata, 37 poena iza vodećeg Luisa Hamiltona, nakon pet uzastopnih podijuma, uključujući i jedno od prva dva mesta u svakoj od četiri protekle trke, uz pobedu na Silverstonu, na Velikoj nagradi u čast 70. godišnjice Formule 1.

 

Za razliku od njega, najbolja pozicija timskog kolege, Aleksa Albona, bilo je četvrto mesto, a uz to, on zaostaje za Ferštapenom čak 55 poena, i nalazi se na šestom mestu u generalnom poretku.

 

Holanđanin nije bio poražen od strane timskog kolege u F1 još od Danijela Rikijarda 2017., mada je te godine bio bolji od Australijanca u kvalifikacijama – 13:7. U međuvremenu, glatko je nadmašio Pjera Gaslija i Albona, otkada je Rikijardo prešao u Renault.

 

„Uporedite ga s timskim kolegama  u poslednje dve godine, on ih je prosto uništio“, kaže Dženson Baton.  „To dugo nisam video u auto-moto sportu, verovatno od dana Ajrtona Sene i Mihaela Šumahera.

 

Mislim da dugo nije bilo vozača koji na taj način uništava svoje timske kolege kao što to radi on.

 

Odrađuje izuzetan posao. Voleo bih da ga vidim u borbi za titulu s Luisom Hamiltonom. Obojica su u samom vrhu svoje igre, a to je ono što svi želimo da vidimo. Da li će se to desiti? Ne znam.“

 

Šampion iz 2009. smatra da Ferštapenova superiornost u Red Bullu u odnosu na Albona otežava napredovanje za Holanđanina.

 

 

„Aleks je daleko iza Maksa“, objasnio je Baton. „Teško je za Maksa jer on nema konkurentnog timskog kolegu. On se bori protiv samog sebe. Verovatno nije u mogućnosti da napreduje koliko bi mogao, jer timski kolega nije na nivou njegovog tempa.

 

Kada je vaš timski drug pola sekunde daleko od vas, što je uobičajeno u ovom slučaju, nemate tendenciju da osluškujete njegove promene u postavci i način na koji podešava bolid, tako da ste praktično u timu s jednim automobilom, što je teže. Mislim da ga sve to s Mercedesom frustrira.

 

Smatram da je Silverston bio sjajan, fenomenalan rezultat, a zatim je došla Barselona, gde možete čuti frustraciju u njegovom glasu preko radio veze. Ne može da ih izazove jer nema odgovarajući bolid za to. Iz tog razloga mu je teško, ali on samo treba da odradi najbolji mogući posao s onim što ima.“

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery