AktuelnoF1Vesti

Luis Hamilton „nezadovoljan“ ovogodišnjim bolidom

1.52KPregleda

Konačno uživamo u jednoj spektakularnoj sezoni Formule 1, bar kada je V6 hibridna era u pitanju.

 

Do ove godine, nijedan tim, uključujući i Red Bull, nije predstavljao značajniju pretnju Mercedesu. Sada, dve trke pre kraja, karte su otvorene, kako u konkurenciji vozača tako i konstruktora.

 

Red Bull je blistao ove sezone, što u velikoj meri može da zahvali Hondinoj pogonskoj jedinici. Mada je u V6 hibridnu eru ušla poslednja među proizvođačima motora, japanska kompanija je jedina uspela da na kraju bude ravnopravna Mercedesu.

 

Međutim, ako Luisu Hamiltonu uputite pitanja zašto je ovogodišnja borba za titulu neizvesnija nego ranije, on će deo krivice prebaciti na inače izvanredni Mercedes-AMG W12 bolid, koji se po njemu pokazao teškim za podešavanje u odnosu na ranije iteracije.

 

Sedmostruki šampion je izjavio da mada je generalno zadovoljan performansama automobila na stazi ove godine, takođe je primetio da je „bolid veoma, veoma težak za podešavanje“.

 

„Ne mogu da se setim da li je to bilo prošle godine ili ranije. Toto je nazvao automobil ’divom’, ali ovaj je „diva monstrum’. Ono što do čega smo često dolazili, pored toga što smo imali manje vremena za trening, je da je ovaj bolid teže postaviti na pravi kolosek.

 

U Brazilu sam imao automobil tačno tamo gde sam želeo, i to je bilo bukvalno kao po šinama. Međutim, to nam je uspelo možda jednom ili dvaput ove godine.“

 

Nova pravila vezana za pod ove godine bi mogla da predstavljaju problem, budući da su više pogodila bolide s manjim nagibom.

 

„Veoma težak automobil za podešavanje, tako da sam ga dosta testirao na simulatoru. Međutim, i na simulatoru se dešavalo da nivo prijanjanja nije kakav bi trebalo da bude, da je efekat vetra neregularan ili je toplotna degradacija postavljena pogrešno, tako da iz svega možete izaći s pogrešnim podacima“, dodao je Hamilton.

 

On je zaključio da je uspostavljanje pravog balansa kada je o ovogodišnjem automobilu reč kao vožnja toboganom, iako je jasno da su i on i njegov tim odradili neverovatan posao budući da su i dalje vodeći u konkurenciji konstruktora.

 

Izgleda da je Hamilton suviše navikao da automobil odrađuje veći deo posla za njega, jer šta onda da kažu ostali konstruktori, koji se nalaze ispod Red Bulla i Mercedesa.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery