Online plus

Lorinser

1.13KPregleda

Prvih 80 godina

Kada govorimo o evropskoj tuning sceni, svakako da pre svega mislimo na kompanije koje se nalaze na teritoriji Nemačke, budući da je ona ne samo najsnažnija ekonomska država Starog kontinenta, već ujedno i zemlja sa izuzetno dugom automobilskom tradicijom i više nego bogatim tehnološkim nasleđem

Dovoljno je samo pomenuti imena poput Schnitzera, Hamanna, Techarta, Steinmetza, Alpine, MTM-a, Abta, Brabusa, a u novije vreme i Noviteca, Edo Competitiona, Gemballe i Geigera… Naravno, ne smemo ispustiti iz vida ni junaka naše priče, kompaniju Lorinser, koja se specijalizovala za modele Mercedes-Benza, a koja ovih dana slavi čitavih osam decenija postojanja! Počeci
Kako je zapravo sve počelo? Godine 1930, tačnije 1. marta, Erwin Lorinser otvorio je «nezavisnu» servisnu radionicu u Waiblingenu, kojom su, može se reći, udareni temelji današnjeg postojanja istoimene tuning kompanije. Uz veliki entuzijazam, visoku tehničku stručnost i naravno, savestan rad, u duhu nemačke tradicije, «radionica» je ubrzo izašla na «dobar glas» te samim tim, privukla velik broj klijenata.

Ugovor sa Daimler Benzom AG
Naravno da u to vreme, takav rad nije ostao neprimećen, te je već 1935. godine, tadašnji Daimler Benz AG, uvideo mogućnost saradnje i ponudio Lorinseru ugovor o kooperaciji. Od tog trenutka, Lorinser postaje zvanični diler i serviser putničkih i komercijalnih vozila sa «trokrakom zvezdom», a na prvobitnoj lokaciji zadržava se sve do 1961. godine, nakon čega se seli u novi, znatno moderniji prostor, takođe u gradiću Waiblingenu, u okviru kojeg se nalazi čak ilokalna benzinska stanica. Globalni uspeh
Uspešan posao koji je vodio gotovo pola veka, Erwin Lorinser je 1974. godine prepustio svom sinu Manfredu, koji je postao direktor kompanije. Već dve godine kasnije, otvara se novo Lorinserovo zastupništvo u Winnendenu, a ono po čemu će postati poznato jeste činjenica da su u tim pogonima, te 1976. godine, izvršene prve prerade i «tjuninzi» na modelima Mercedes-Benza. Od tada, pa do danas, Lorinser je, može se reći, jedan od «trendsetera» kada su u pitanju Mercedes automobili, a brojni celebrity klijenti, poput ljudi iz sveta auto-sporta, kao što su Bernie Ecclestone, Niki Lauda, Alain Prost ili Paul Tracy, ili zvezda sa «velikih ekrana», u koje spadaju Denzel Washington, Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone i drugi, dovoljno govore o globalnoj popularnosti ovog nemačkog tjunera.

Sportservice Lorinser
Godine 1981. Lorinser se upisuje u komercijalni registar kao poptuno nezavisna kompanija, pod imenom Sportservice Lorinser GmbH. Šest godina kasnije, otvara se i limarska, kao i farbarska radionica, čime se, praktično, zaokružuje celokupna servisna usluga. Sredinom devedesetih, tačnije 1994. godine, sedište kompanije Sportservice Lorinser seli se u već postojeće prostorije u Winnendenu, odakle posluje i danas, dok se u Waiblingenu 2002. godine gradi administrativna zgrada i potpuno novi izložbeni salon, u kojem su izloženi svi modeli Lorinsera kroz istoriju.

U okviru Lorinser Classic Centera, izloženi oldtajmeri i uopšte Lorinserova istorijska kolekcija, čija vozila je moguće kupiti ili iznajmiti, a isto tako, ovde se vrše eventualne popravke i restauracije modela klijenata.
Treća generacija
Od 2006. godine, posao Sportservice Lorinser u rukama je Manfredovog sina, Marcusa, koji nastavlja porodičnu tradiciju, a sa kolikim uspehom, najbolje govori podatak o dilerskoj mreži Lorinsera u preko 45 zemalja sveta i sertifikati kvaliteta DIN ISO 9002.

Tekst: Đorđe Pavićević
Foto: Lorinser

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery