AktuelnoF1

LISTA: 10 najbogatijih F1 vozača

13.3KPregleda

Verovatno ste se i ranije pitali koji su vozači Formule 1 najbogatiji.

 

Na pamet nam padaju brojna imena, dok o „ciframa“ možemo samo da spekulišemo. Ipak, RacingNews365 je sastavio listu 10 najbogatijih F1 vozača.

 

  1. Niko Rozberg

 

Mada je u „najbržem cirkusu na svetu“ proveo samo par godina, u tom kratkom periodu je uspeo da dođe do šampionske titule (2016.) i zaradi značajnu sumu novca.

 

Ovaj nemačko-finski vozač je „težak“ trenutno 30 miliona dolara neto, a uz to je pokrenuo i izvesna poslovanja, poput Rosbert Extreme E tima.

 

 

  1. Sebastijan Fetel

 

Još jedan Nemac na listi. Četvorostruki šampion i zvezda Aston Martina, za razliku od Rozberga ima više nego solidan staž u elitnoj auto-moto seriji, a na kontu ima 50 miliona dolara.

 

Kako stvari stoje, potpisao je trogodišnji ugovor s Aston Martinom vredan 17 miliona dolara, ali ne treba zaboraviti i na par sponzora.

 

 

  1. Dejvid Kultard

 

Škot je uknjižio 13 velikih nagrada, ali se na finansijskom planu pokazao kao još bolji „igrač“.

 

Poseduje bogatstvo od 70 miliona dolara, a veći deo se odnosi na nekretnine i hotele u Londonu, Monaku i Švajcarskoj.

 

 

  1. Dženson Baton

 

Sledeći na listi je popularni Britanac, Dženson Baton. U karijeri koja je poprilično trajala, uspeo je da dođe do titule s Brawn GP timom, ali i da zaradi gomilu novca.

 

Njegova neto vrednost iznosi 105 miliona dolara, što uključuje i prelepu luksuznu jahtu.

 

 

  1. Edi Irvajn

 

Ovom čoveku na životu mogu da pozavide mnogi. Tokom 10 godina u  „najbržem cirkusu na svetu“, trkao se pored legendarnog Mihaela Šumahera u Ferrariju, uz izlete u Jordanu i Jaguaru.

 

Očigledno da za njega vožnja pored Šumija nije bila dovoljna, jer je ušao u investiranje u nekretnine i izgradio imperiju vrednu 180 miliona dolara. Takođe ima jahtu koju je prethodno posedovao rumunski diktator, Nikolae Čaušesku (18 miliona dolara).

 

 

  1. Alen Prost

 

Najbolji francuski vozač svih vremena je uknjižio četiri šampionske titule, ostavši čuven po duelima s Ajrtonom Senom.

 

I on je nakon karijere F1 vozača ušao u investicije, što mu je donelo neto imovinu od 180 miliona dolara.

 

 

  1. Kimi Raikonen

 

Ne treba da zaboravimo da je Finac u jednom momentu bio najplaćeniji sportista na svetu. To je bilo 2009., a nakon 12 godina od tada, ne pokazuje znake posustajanja.

 

Četrdeset jednogodišnji Finac je proveo više od decenije za volanom F1 bolida, tako da ne iznenađuje što na kontu ima 200 miliona dolara.

 

 

  1. Fernando Alonso

 

Još jedan veteran, posebno ako u vidu imamo da je titule osvajao 2005. i 2006. za Renault. To je bilo pre petnaest godina!

 

Budući da je u Formuli 1 tako dugo, ne čudi što je Španac usput uknjižio 220 milona dolara, što će poput Raikonena u međuvremenu povećati.

 

 

  1. Luis Hamilton

 

Verovatno ste mislili da će aktuelni šampion biti prvi na listi, ali nije. Vozač Mercedesa je oborio brojne rekorde poslednjih par godina, a samo je jedan čovek za kojim zaostaje na finansijskom planu.

 

Njegova neto vrednost iznosi blizu 300 miliona dolara, zahvaljujući pre svega godišnjoj plati u Mercedesu od 30 miliona, kao i brojnim sponzorskim ugovorima.

 

 

  1. Mihael Šumaher

 

Legendarni Nemac je tokom svoje karijere uglavnom bio na samom vrhu. Osvojio je sedam šampionskih titula, od kojih su četiri uzastopne. Ko god da je svedočio Šumijevoj dominaciji  i njegovoj neverovatnoj auri, nije iznenađen njegovom neto vrednošću, koja je gotovo trostruko veća od Hamiltonove. Procenjena je na 780 miliona dolara.

 

Nažalost, zbog teške povrede glave zadobijene na skijanju 2013., i dalje se bori da se koliko-toliko vrati u normalan život.

 

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery