Online plus

Letnja putovanja: 5 saveta za pripremu automobila pre polaska na godišnji odmor

PR Saopštenje

Idealno.rs / Bigstock
Idealno.rs / Bigstock
3.9KPregleda

Početkom proleća krećemo i sa planiranjem produženih vikenda i letnjih godišnjih odmora. U pitanju su i kraća ili duža putovanja na koja ćemo se uputiti automobilom. Puno je lokacija koje treba posetiti, ali pre nego što sipamo gorivo i sednemo za volan, treba se pobrinuti da je naš automobil u odličnoj formi.

Open road/Pixabay

Najveći deo održavanja automobila i pripreme za letnju sezonu i sezonu putovanja možete odraditi sami. Na taj način se može prilično uštedeti. Svu potrebnu auto–moto opremu možete proveriti i na internetu. Na portalu Idealno.rs, specijalizovanom za onlajn kupovinu, možete uporediti cene i ponude auto delova i opreme u raznim domaćim veb prodavnicama. U samo nekoliko klikova otkrijte:

  • Najbolje ponude u Auto-moto kategoriji proizvoda
  • Brzi pretraživač najpovoljnijih cena letnjih guma svih proizvođača
  • Ponude i cene opreme za auto akustiku, auto opreme i opreme za GPS
  • Najveći izbor krovnih kutija, nosača za bicikl i drugih nosača za automobil
  • Prelistajte aktuelne kataloge i letke vaših omiljenih prodavnica

Iako vam Idealno.rs može biti na raspolaganju i kada krenete na put jer je kompletan sadržaj portala prilagođen i pregledanju na pametnim telefonima i/ili tabletima, važno je da uoči putovanja proverite i pripremite svoj automobil kako bi put bio udoban i siguran. Evo nekoliko jednostavnih saveta koji vam mogu olakšati pripreme.

Proverite datum na akumulatoru

Većinu vozača brine da će akumulator otkazati u hladnijim mesecima. Međutim, oni zapravo nisu svesni da je verovatnije da će akumulator zakazati baš na velikim letnjim vrućinama. Ako vam je akumulator stariji od 3 godine, testirajte ga. Naravno, još je bolje ako uslovi dozvoljavaju, preventivno kupiti novi. Akumulator stariji od tri godine će sasvim sigurno ubrzo biti potrebno zameniti, a poslednja stvar koju želite je da po ekstremnim vrućinama zapnete negde na putu.

Akumulator/Pixabay

Montirajte letnje gume

Nikako nije dobra ideja u letnjim mesecima voziti auto sa zimskim gumama. To čak i ako ne planirate na daleko putovanje automobilom. Visoke temperature utiču na kvalitet guma, a posledično i na sigurnost vožnje. Tako da je izuzetno važno leti voziti s letnjim gumama. Možete eventualno razmisliti o univerzalnim gumama. Međutim, preporuka stručnjaka ide definitivno u smeru korišćenja zimskih guma u zimskim, a letnjih guma u letnjim mesecima.

Foto: Idealno.rs - Brzi pretraživač najpovoljnijih cena letnjih guma svih proizvođača
Foto: Idealno.rs – Brzi pretraživač najpovoljnijih cena letnjih guma svih proizvođača

Osim odgovarajućih sezonskih guma, pre polaska na put automobilom, obavezno proverite u kakvom je stanju rezervna guma u automobilu, proverite da li imate sav alat za zamenu gume na raspolaganju i utvrdite gradivo zamene, odnosno montaže rezervne gume.

Letnje gume, da ili ne?
Photo: Idealno.rs/Bigstock

Razmislite o GPS putnoj navigaciji

U zavisnosti od dužine puta na koji se spremate, koliko često ste vozili tom rutom i koliko se dobro snalazite u navigaciji, razmislite o biranju GPS putne navigacije, koja vam može doslovno spasiti život. Za pomoć u navigaciji možete koristiti i svoj pametni telefon. Međutim, onda obavezno morate pri ruci imati sve potrebne priključke, punjače, kao i stalak za mobilni telefon.

GPS navigation

Zamenite filtere vazduha i proverite rad klima uređaja

Vožnja u letnjim mesecima može biti nesnosna bez funkcionalnog klima uređaja. Pre odlaska na put obavezno proverite ispravnost klima uređaja – dopunite rashladnu tečnost, po potrebi napravite dezinfekciju ventilacije, uradite redovnu zamenu filtera unutrašnjosti i obezbedite prijatan vazduh za vreme svog putovanja.

Pakujte se pametno, ako je potrebno uložite u kvalitetne krovne kutije

Kada se spremamo za putovanje automobilom lako je zaneti se i spakovati brdo stvari. Pogotovo pod pretpostavkom da putujemo automobilom i da mesta ima napretek. Istina je najčešće dijametralno suprotna. Zato, čak i kada na put idemo automobilom treba se pakovati racionalno i praktično. Ne zaboravite da ćete pretrpanost automobila itekako osetiti na računu za gorivo. Ako vam treba dodatnog prostora razmislite o nabavci krovnih kutija i različitih krovnih nosača. Posebno su praktični za sve one koji vole aktivan odmor i sa sobom planiraju da nose sportsku opremu poput bicikla ili kajaka.

Neka automobil blista spolja i iznutra

Pre samog odlaska na put, operite automobil i očistite unutrašnjost. Put će vam biti daleko prijatniji bez preteranog nereda, a sigurno ćete, zavisno od dužine puta, dovoljno zaprljati automobil dok ne dođete na odredište. Ako će put biti jako dug, pripremite prenosni frižider za piće i nekoliko osnovnih namirnica. Improvizujte malu kantu za smeće unutar automobila (praktično vam može poslužiti i neka od plastičnih posuda koje inače koristite u kuhinji), pripremite dovoljno sitnog novca koji će vam možda zatrebati na putu za plaćanje raznih usluga na stajalištima ili benzinskim pumpama. Dobro očistite svetla i farove i obavezno proverite imate li kompletnu kutiju prve pomoći, trougao i reflektujući prsluk.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery