AktuelnoOnline plus

Kraj za Top Gear !?

2.72KPregleda

BBC prekinuo snimanje nove sezone Top Gear – automobilsko novinarstvo u nestajanju

 

Automobilsko novinarstvo, nestaje polako ali sigurno. Od kako je automobilska industrija dobrim spinovanoj skandalom „proterala“ Jeremy Clarksona sa nacionalnog BBC na kablovski kanal, otvoren je slobodan lov na samistalno misleće automobilske novinare.

 

 

Osnovni cilj je jasan, njihovo utapanja u „stado“ koje će poslušno blejati u taktu koji im diktiraju PR službe proizvođača. Razvojem društvenih mreža, ovaj trend je dobio samo na intenzitetu.

 

 

Stasala je čitava plejada „besplatnih“ promotera, koji sa  informisanjem publike, edukacijom, novinarstvom i pospešivanjem bezbednosti saobraćaja nemaju mnogo dodirnih tačaka.

 

I dok Jeremy Clarkson uzgaja prasiće i prelazi na druge oblike šou biznisa, automobilski sadržaj je danas razvodnjen do te mere da čak i najveće svetske automobilske redakcije gravitiraju najčešće oko jedne popularne ličnosti.

 

Tužan primer koji potvrđuje  nestajanje profesionalnog novinarstva u automobilskoj brani je i aktuelna situacija oko legendarnog TV profila Top Gear.

 

Jedna od najdugovečnijih i najuticajnijih, ali i najkontroverznijih televizijskih emisija posvećenih automobilima, BBC Top Gear, neće završiti produkciju aktuelne sezone.

 

Poznato je da su, nakon odlaska Clarksona, Hammonda i Maya, promenili nekoliko voditelja i borili se s gledanošću. U vreme slavne trojke su se borili s imidžem i njihovim kontroverzama, a sada su snimanje prekinuli zbog ozbiljne nesreće koja se dogodila na setu.

 

 

Naime, na Top Gearovoj test stazi Dunsfold Park Aerodrome u Sareju, na jugu Engleske, jedan od aktuelnih voditelja, bivši igrač kriketa Freddie Flintoff, 13. decembra prošle godine je doživeo ozbiljnu nesreću. Vozeći velikom brzinom automobil s tri točka i bez krova, Morgan Super 3, izleteo je sa staze i prevrnuo se, pri čemu je bio ozbiljno povređeen.

 

Ovih dana je stigla je i zvanična izjava BBC-a, u kojoj se navodi: “s obzirom na okolnosti, bilo bi neprikladno nastaviti sa snimanjem 34. sezone Top Geara”. 

 

Rukovodstvo britanske TV kuće će tokom godine odlučiti o daljoj Top Gear sudbini.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery