Vesti

Koenigsegg Jesko – svemirski brod u Lucernskim Alpima

Da li je lepši automobil ili priroda?

Koenigsegg Jesko
2.31KPregleda

Nakon što ga je premijerno predstavio na Sajmu automobila u Ženevi, švedski proizvođač automobila, Koenigsegg, je svoj novi hiper automobil po imenu Jesko odveo u Lucern u Švajcarskoj. Tamo su nastale neke fotografije koje oduzimaju dah.  

Koenigsegg Jesko

Na fotografijama koje predstavljaju kombinaciju prirode i onoga što može nastati kao rezultat rada ljudi, vidimo četvorotočkaša koji će biti zamena za trenutno najbrži automobil na svetu. To naravno znači da će Jesko u gami švedeske kompanije zameniti model Agera RS. Jesko će se prodavati uporedo sa modelom Regera.

Pokreće ga modifikovani V8 agregat sa dva turbo punjača. Turbo punjači su povezani sa malim elektičnim kompresorom koji vazduh iz njih usmerava u “vazdušni” rezervoar zapremine 20 litara. Time je u potpunosti elimisana turbo “rupa”.

Koenigsegg Jesko

Kupci modela Jesko, koji u svog ljubimca sipaju benzin sa visokim oktanskim brojem će moći da uživaju u 1.262 konjske snage. Međutim, ako u njega sipaju etanol E85, Jesko razvija čak 1,578 KS i 1.500 Nm obrtnog momenta.

Sva ova snaga se šalje zadnjim točkovima preko nove “Light Speed” transmisijie. Ova transmisija je nastala u radionici kompanije Koenigsegg i ima devet stepena prenosa. Pored toga, ova transmisija omogućava direktnu promenu stepena prenosa. Kao da to nije dovoljno, ovaj menjač je težak svega 90 kilograma, čime je značajno lakši od bilo kog drugog menjača te vrste na tržištu.

Koenigsegg Jesko

Koenigsegg tek treba da objavi koje su performanse modela Jesko, ali nema sumnje da će one biti velike. Navedeno je samo da on generiše čak 1.400 kilograma sile prijanjanja (downforce) pri maksimalnoj brzini.

Koenigsegg planira još jednu varijantu ovog modela (Jesko 300) koja bi trebalo da razvija maksimalnu brzinu veću od 300 milja na sat (483 km/h).   

Svi primerci ovog modela (biće ih konstruisano 125) su već rezervisani.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery