970_250_eko
Vesti

Jedan od zvaničnika kompanije Jaguar Land Rover smatra da električni SUV modeli „nemaju smisla“

"Preteški su i brzo će trošiti baterije"

Jaguar Land Rover Range Rover PHEV
769Pregleda

Jaguar Land Rover se okrenuo elektrifikaciji, ali po svemu sudeći ne u potpunosti!

Jaguar Land Rover Range Rover PHEV

Iako je Jaguar predstavio potpuno električni I-Pace, koji je pobrao veliki broj nagrada, i iako radi na potpuno električnoj varijanti XJ modela, Land Rover nema u ponudi električnu varijantu nijednog od svojih modela. Zapravo, kako je naveo jedan od čelnika kompanije JLR, pravljenje potpuno električnog SUV modela ne bi „imalo smisla“.

Naime, Nik Rodžers, glavni inženjer kompanije Jaguar Land Rover je u intervjuu za AutoNews Europe rekao: „Što je veće vozilo to su veći izazovi po pitanju aerodinamike. Ako ne budete pažljivi, na kraju će se u tako velikom vozilu naći ogromne baterije. Zbog toga će i težina vozila biti veća, te će se energija brzo trošiti ako vozilo ide Autobanom na primer“.

To je svakako interesantan stav, ali to nije sprečilo druge kompanije da naprave velike, potpuno električne SUV modele. Pored modela I-Pace, tu su i Model X, E-Tron i EQC. Uskoro se očekuju i modeli Bollinger B1, Rivian R1S i krosover inspirisan modelom Ford Mustang..

Iako Rodžers misli da električni pogonski sklop nije pogodan za SUV vozila, on je dodao da je kompanija otvorena po pitanju pogona na gorivne ćelije.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery