AktuelnoVesti

Izgoreo čuveni muzej motocikala u Alpima (VIDEO)

10.5KPregleda

U požaru koji je zahvatio „Top Mountain Crosspoint“ muzej u Hohgurglu, izgorelo preko 200 istorijskih motocikala

 

Incident se desio u Austriji, gde je vatra preko noći progutala objekat i preko 200 muzejskih primeraka dvotočkaša.

 

 

Objekat je počivao u podnožju planinskog prevoja Timelsjoh (italijanski „Passo Del Rombo“), tako da je bio muzej koji počiva na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi – 2.175 metara. Ovaj put takođe povezuje Južni Tirol i Severni Tirol u Italiji. U izgorelom muzeju se nalazila najobimnija i najvrednija kolekcija motocikala ne samo u Austriji, već i u Evropi. Ovo je bio dom oko 230 moto oldtajmera, uključujući klasične modele marki kao što su Brough Superior, Vincent, Matchless, Sunbeam, Zündapp i druge (ukupno oko 100 proizvođača).

 

 

Muzej je čak povezivan s motociklističkom elitom, jer je Đakomo „Ago“ Agostini bio njegov kum, a uz to je bio mesto održavanja izložbi klasičnih automobila (Aston Martin D5 je pronađen na jednoj od fotografija). Takođe, tu su održavane izložbe na temu istorije skijanja, uz prisustvo kultnog restorana.

 

Uprkos brzoj intervenciji lokalnih vatrogasnih jedinica, postoji bojazan da je većina (ako ne i svi) motocikala nestala u vatri, jer je svih 3.000 kvadratnih metara objekta progutano plamenom. Alban Šajber, suvlasnik muzeja (zajedno sa svojim bratom blizancem Atilom), jednom prilikom je bio citiran od strane Telegrapha: „Moj brat i ja smo oduvek voleli stare motocikle. Kada je naša kolekcija porasla na oko 20 ili 30 primeraka, počeli smo da razmišljamo o izgradnji sopstvenog muzeja. Ovo je naš način da san učinimo stvarnošću.

 

 

Lokacija je bila sasvim prikladna, s obzirom na broj pasionarih ljubitelja dvotočkaša, koji svojim motociklima voze duž Timelsjoh prevoja.“

 

Vatra je izbila oko 4 časa ujutro po lokalnom vremenu, i zaista je velika šteta što je ovaj fascinantan muzej završio na ovakav način. Tek treba da se utvrdi šta je izazvalo požar, ali sudeći po video klipu, uzrok je bio silovit.

 

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery