AktuelnoVesti

Ineos Grenadier, novi Defender i zvanično

Defender Defeated

5.7KPregleda

Jaguar Land Rover izgubio pravnu bitku, Ineos Grenadier dolazi

 

Još od početka godine se špekulisalo da uskoro na tržištu možemo očekivati i zvaničnu „repliku“ slavnog Land Rover Defendera koji se proizvodio gotovo 70 godina.

 

 

 

Zaslugu za ovakav „offrouderski“ preokret nosi milijarder Sir Džim Redklif, predsednik i vlasnik hemijskog giganta Ineos, koji je inače poznat i kao veliki fan Defender modela.

 

 

Juče je povodom novog modela beskompromisnog terenca, visoki Sud u Britaniji odbacio žalbu Jaguar Land Rovera koji su tvrdili da imaju autorska prava na oblik starog Defendera. Sudija je odlučio da njihovi dokazi o obliku modela nisu dovoljno snažni kako bi bili ekskluzivno zaštićeni.

 

 

Ovakva odluka britanskog suda, otvara vrata za serijsku proizvodnju beskompromisnog terenca Grenadier koji je po zamisli Sir Redklifa specifična „mešavina“ Mercedesa G klase i starog Defendera.

 

Za razliku od JLR koji su odbili saradnju sa kompanijom Ineos, sa Mercedesom je komunikacija već mnogo lakša budući da je ova kompanija jedan od najvećih poslovnih parnera austrijskog Steyr-a koji proizvodi G klasu.

 

 

Inače, Sir Redklif je nakon gašenja proizvodnje Defendera 2016. godine ponudio Jaguar Land Roveru da otkupi proizvodnu traku ovog modela, što su oni odbili, savetujući ga da napravi svoju kreaciju terenca.

 

Što su savetovali, to su i dobili, čak i preko toga.

 

 

Budući da je novi Land Rover Defender podbacio na testu putnih voznih osobina, Granadier može biti neočekivano velika konkurencija.

 

 

Potencijalni kupci ljubitelji terenske avanture, možda ipak sačekaju jun 2021. i osavremenjeni a ipak klasični „Defender“ pod markom Ineos Grenadier.

 

 

 

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery