AktuelnoEco GreenVesti

Hyundaijeve gorivne ćelije u francuskom SUV-u Grenadier (VIDEO)

1.52KPregleda

Ineos Grenadier po izgledu predstavlja „povratak korenima“, bar kada su robusni SUV modeli u pitanju

 

Ovaj automobil evocira na vremena kada su terenske sposobnosti išle uporedo sa „žeđu“ za gorivom. Međutim, Grenadier bi mogao uskoro da dobije gorivne ćelije, i to direktno iz Hyundaija.

 

 

U ponedeljak 30. novembra, Ineos i Hyundai su potpisali memorandum o razumevanju, vezano za saradnju na planu projekata gorivnih ćelija. Ovaj sporazum uključuje planove u okviru kojih će Ineos ispitati Hyundaijevu tehnologiju gorivnih ćelija za eventualnu upotrebu u Grenadieru.

 

Ineos je prevashodno hemijska kompanija, a vodonični pogon bi mogao Grenadier da vrati na staze terenske slave. Kompanija je saopštila da trenutno proizvodi 300.000 tona vodonika godišnje, gde se veći deo odnosi na nusproizvod hemijske manufakture, dodavši da je „nedavno lansirala novo poslovanje u cilju razvoja i kreiranja kapaciteta čistog vodonika širom Evrope“.

 

 

U međuvremenu, da se vratimo na Grenadier, SUV inspirisan Land Rover Defenderom. Naravno, koristi „staru dobru“ karoseriju na šasiji i krute osovine. Proizvodiće se u bivšoj fabrici Smarta u Ambau u Francuskoj, gde su se ranije proizvodili isključivo električni automobili.

 

Što se vodoničnog pogonskog sklopa tiče, on će verovatno biti prenesen iz najnovijeg Hyundai Nexo krosovera. Nexo može da se pohvali sa 163 ks i 400 Nm, dok mu je procenjena autonomija (po prilično realističnim EPA standardima) 610 kilometara. Pitanje je da li manje aerodinamični i verovatno teži Grenadier može da ostvari ovakav domet, ali ukoliko je i nešto kraći, to ne pravi neku veliku razliku, bitno je da može da savladava težak teren.

 

 

Ineos je prethodno za Grenadier najavio paletu benzinskih i dizel motora BMW-a. Mada Bavarci imaju sopstveni program razvoja gorivnih ćelija u kooperaciji s Toyotom, navodno nisu baš spremni da tu tehnologiju dele s drugim kompanijama.

 

Od prošle godine, Hyundai je na čelu po prodaji automobila pogonjenih gorivnim ćelijama, ali je ta brojka i dalje zanemarljiva. Obezbeđivanje ovih naprednih pogonskih sklopova drugim kompanijama, moglo bi da pomogne korejskom proizvođaču da podigne proizvodni obim i približi se dodatno toliko željenoj ekonomiji obima.

 

 

Hyundai planira da gorivne ćelije primeni i u druge svrhe, pored pogona za vozila, kreirajući viziju koja podrazumeva „vodoničnu ekonomiju“, gde bi gorivne ćelije odigrale istu ulogu koju je parni pogon imao u 19. veku. Definitivno, među tim planovima ima mesta za robusno terensko vozilo.

 

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery