VestiWRC2020 Monte Carlo

Hyundai i tehnički i brzinski pokorio Monte Karlo

1.22KPregleda

Sjajna pobeda Nojvila sa „hjundaiem“

U reli šampionatu sveta, popularnom WRC-u, zaista se ne može ama baš ništa prognozirati prerano i pre samog kraja.

Mnogo toga je uoči finalnih ispita nagoveštavalo duplu pobedu TOJOTE, i trijumf Elfana Evansa ili Sebastiena Ožiea, ali, sa trećeg mesta je bukvalno eksplodirao odlični Belgijanac, 31. godišnji Tieri Nojvil ( petostruki reli vicešampion sveta ) sa svojim „hjundaiem“. Dobio je u nedelju sva četiri ispita za redom , pobedio je i na specijalu „power stage“ ( imao isto vreme kao i Ožie, u hiljaditom delu sekunde )  i kao prvi stigao u cilj relija Monte Karlo, pa je  tako sebi doneo prvu ovogodišnju pobedu.

Posle velikog udesa Ot Tanaka, koji je važio za favorita, pobeda Nojvila je sasvim ublažila baš jako razočaranje u timu korejskog proizvodjača.

Ovaj Monte Karlo je bio od početka do kraja pravi „rulet“ a crni led, potpuno zaledjene krivine, sneg po ivicama i opasni ispiti sa puno spusta, mnogima su doneli okretanje, izletanje i havarije. Užasno izletanje aktuelnog svetskog prvaka, Estonca Ot Tanaka, mnogima je ukazalo na preveliku opasnost reli šampionata sveta.

Čudi  što su organizatori odabrali za brzinske deonice baš one gde se vozi nizbrdo i to do 185 km/h, a mi se sada prisećamo čuvene Francuskinje i vice reli šampionke Mišel Muton ( 1982. godine sa „audijem kvatro“ ), koja je svojevremeno sugerisala organizatorima da vode računa prilikom planiranja itinerera i da vode računa o smanjenju prevelikih brzina. Mišel Muton je kao komesar FIA za bezbednost, prilikom prošlogodišnjeg relija u Švedskoj, kada se na dugačkim pravcima vozilo i preko 200 km/h, upozorila organizatore na neophodnu sigurnost svih takmičara.

Reli Monte Karlo je bio sjajan za TOJOTU, ali se i pored udesa HJUNDAI ne mora plašiti za dobre rezultate. Mislimo da će već na sledećem reliju u Švedskoj,  Estonac Ot Tanak pokazati da se oporavio iako će njegov kiks bitno uticati na samopouzdanje.

Elfin Evans je već na početku pokazao da se na njega mora računati. On je u karijeri ostvario samo jednu WRC pobedu , ali je očigledno da se sa „tojotom jaris WRC“ odlično snašao.

Može se radovati i Esapeka Lapi, osvojio je četvrto mesto i u novom timu M-sport Ford bio bolji od Loeba, Rovanpere, Suninena,…

Naredni susret najboljih reli vozača sveta zakazan je u Švedskoj, 13. februara.

Konačan poredak relija Monte Karlo 2020 :

1. Nojvil – „hjundai“
2. Ožie – „tojota“ (+ 12.6 sek.)
3. Evans – „tojota“ (+ 14.3 sek)
4. Lapi – „ford“ (+3.09.0 min.)
5. Rovanpera – „tojota“ ( + 4.17.2)
6. Loeb – „hjundai“ (+ 5.04.7)

Đorđe Đenić

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery