Vesti

Francuska investira 700 miliona evra u proizvodnju baterija za električna vozila!

Cilj je da se smanji zavisnost od Kine i drugih dobavljača

Makron, DS7, baterija za EV
1.8KPregleda

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, je najavio investiciju od 700 miliona evra u industriju proizvodnje baterija za električna vozila.

Cilj francuske vlade je da se pojača ova oblast industrije, te da se smanji zavisnost od azijskih i američkih dobavljača.

Francuski predsednik je detalje o ovoj strategiji izneo u svom govoru na sastanku Međunarodne organizacije proizvođača automobila koji je održan u Parizu. Ovaj plan Francuske stiže nakon vesti da nemačke vlasti planiraju da ulože milijardu evra u proizvodnju ćelija za baterije. Time bi se podržale lokalne samouprave i radnici koji bi možda ostali bez posla zbog elektrifikacije.

Po ovoj strategiji, biće konstruisane dve fabrike, po jedna u Francuskoj i jedna u Nemačkoj. Makron je u svom govoru izneo stav da evropski proizvođači automobila počinju da uviđaju rizike koji dolaze sa velikom zavisnošću od kineskih dobavljača. On je naveo da je u “eri kada su međunarodni trgovinski ratovi stvarna pretnja sve moguće”.

“Kao predsednik Francuske, ne mogu biti zadovoljan situacijom gde 100% baterija za naša električna vozila stiže iz Kine”, rekao je on.

“Po pitanjima suverenosti i nezavisnosti, verujem da nije dobra stvar što toliko zavisimo od drugih zemalja. I to zemalja koje nisu iz Evrope.”

Makron, DS7, baterija za EV

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery