AktuelnoOnline plus

Fiat Panda prvih 40 godina

7.01KPregleda

Legendarna Fiat Panda slavi 40. godišnjicu od početka proizvodnje 

Fiat Pandu ne treba posebno predstavljati. Mnogi su se rodili kada je ona već stasala ali ima i onih koji pamte i njene prve dane!

Reč je o zaista posebnom automobilu koji su dizajnirali najpoznatiji svjetski dizajneri toga vremena, Giorgetto Giugiaro i Aldo Mantovani. Mnogi će pomisliti da je njihov zadatak relativno lagan, ali to nikako nije bio! Jer što je manji format, njegovo stvaranje je teže jer treba svrstati što više u tako malom.

Fiat je zahtevao jednostavan automobil.

Koliko god je lagano dodavati različite elemente na određeni dizajn, toliko je i teško uklanjati svaku malu stavku koja nije tu pripadala.

Panda je morala biti vrlo jednostavna za proizvesti u velikim brojkama, jednostavna za korištenje, a i veoma prilagodljiva za bilo koju svrhu.

„Panda je poput džinsa, tog nepretencioznog, jednostavnog i praktičnog odevnog predmeta. Usto, u njen sam dizajn ugrađeno je i nešto iz vojničkog miljea a tu mislim na helikopter, dakle nešto racionalno, lako i optimizirano za svaku specifičnu potrebu“ – izjavio je veliki Giorgetto Giugiaro za La Stampu 1980. godine nakon premijere.

Unutarašnji dizajn je remek delo jednostavnosti, upotrebljivosti i praktičnost u brojnim detaljima, uključujući podesiv naslon zadnjeg sedišta u sedam položaja koje se potpunim spuštanjem moglo preklopiti u privremeni krevet.

Prva generacija je imala presvlake koje su se mogle svlačiti i oprati, a tkaninom su bili presvučeni i kokpit te stanice vrata dok su sva stakla bila potpuno ravna kako bi bila što jeftinija.

Kroz godine korišteni su brojni motori. Od vodeno-hlađenog dvocilindraša iz Fiata 126, preko 0,9-lit četvorocilindarskog motora iz Fiata 127 pa sve do različitih dizel varijanti.

Ne manje važno, od 1990. do 1998. godine u ponudi je bila Panda Elettra, potpuno električni model sa dva sedišta (  u zadnjem delu su bile smeštene baterije) snage 14 kW (od 1992. 17,7 kW), no masa od 1150 kg (pola tone više od standardnog modela) i posredno loše performanse te cena od 25 milijuna lira (25.000 DEM) su dotukli komercijalni uspeh prvog Fiatovog elektro modela.

Nije tajna da je jedan od najvećih fanova Pande bio i čuveni vlasnik Fiata Gianni Agnelli kojim se vozio putevima švajcarskog skijališta St. Moritz do kojeg bi stigao helikopterom.

Iako automobil ispod poklopca skriva 1,1-litarski motor od 53 KS, uz pogon na sve točkove, zabava je bila zagarantovana. Automobil je nedavno obnovio njegov unuk, kontroverzni Lapo Elkann u svojoj radionici Garage Italia Customs.

Slobodno se može reći da su i druga i treća generacija ozbiljno nastavile tradiciju Panse jer su već 17 godina pojam jednostavnosti, pouzdanosti i sposobnosti po prihvatljivim cenama.

Osim što je Panda još uvek jedan od najjeftinijih automobila s pogonom na sve točkove, skoro svaku godinu stiže sa nekom potpuno drugačijom verzijom. Bilo je tu od sportskih i terenskih verzija pa do onih sa pogonom na vodonik ili pripremljenih za Dakar Rally.

Dokaz da i nova Panda ima još uvek veliku ulogu u globalnoj motorizaciji su prodajne brojke.

Od nastanka prodato je skoro četiri miliona komada!

Jedno je jasno, Panda će još dugo biti pojam robusnosti, dugovečnosti i pouzdanosti, ali jednako tako biće automobil kojeg se vrlo rado sećamo!

Panda još nije rekla poslednju reč!

Izvor:jutarnji.hr

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery