970_250_eko
AktuelnoVesti

Fiat Panda 4×4 vs Ferrari SF90 Stradale (VIDEO)

9.66KPregleda

49 ks protiv čitavih 1000 na putu prekrivenim snegom

 

Tri godine pre nego što je Volkswagen lansirao Golf Syncro, Fiat je na tržište izveo pandu 4×4, kao jedan od prvih malih serijskih automobila s poprečno postavljenim motorom i pogonom na sve točkove. Budući da poseduje agregat radne zapremine 0,965 litara, koji isporučuje 49 konja, naravno da se ne radi o „brzanjcu“. Međutim, Fiatov „mališan“ je prava „planinska kozica“ kada je reč o terenskoj vožnji.

 

Italdesign je patentirao 4×4 sistem i prodao ga Fiatu 1980., ali ga je austrijska kompanija, Steyr-Puch, prilagodila za svestranu eksploataciju. Ova postavka je došla do prilike da bude testirana na najneobičniji mogući način, protiv Ferrari SF90 Stradalea. U redu, ovo nije tipična trka ubrzanja, ali zaista je interesantno videti ova dva modela „na crti“.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M.T. 🇮🇹 (@maxige78)

 

Ovo je tipična trka u stilu „David protiv Golijata“. Fiat je mnogo lakši, dok je Ferrari „sumanuto“ snažan. S jedne strane, Fiatov benzinac zvuči kao da daje sve od sebe, dok se twin-turbo V8 iz Maranela jedva čuje.

 

Ipak, ovo nije prvi put da se Panda 4×4 suočava s automobilom iz „lige šampiona“. Naime, Fiatov pulen se našao i naspram Porsche Taycana krajem 2020.

 

Nazvana po Empandi, rimskoj boginji milosrđa, Panda je tek u svojoj trećoj generaciji, mada je s nama oko 40 godina. Fiat je predstavio prethodnicu novog modela s Centoventi konceptom iz 2019., a premijera se očekuje sledeće godine. U ponudi će biti čisto električna verzija, dok su detalji o novoj 4×4 varijanti još uvek obavijeni velom tajne.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery