AktuelnoOnline plusVesti

Ferrari muzej

2.83KPregleda

Istorija na dohvat ruke

 

 

Ako se nađete u italijanskoj regiji Emilia Romagna, nemojte odmah da jurite da što pre probate slavne špagete Bolognese. Možete tražiti dan i noć…. i nećete ih naći nigde, jer uopšte ne postoje kao jelo. Ali zato ćete naći nešto mnogo bolje:

 

 

Ferrari Muzej

 

Ako su Piemont i Lombardia sa Fiatom, Lanciom i Alfa Romeom proneli slavu Italije po svetu, Emilia Romagna je poznata po samoj egzotici italijanske autoindustrije.

 

 

 

 

Baš tu, u takozvanoj bolonjskoj dolini motora, su sedišta svetski poznatih auto-moto proizvodjača, koje zadovoljavaju želje bogatih i slavnih: Ferrari, Lamborghini, Maserati, De Tomaso, Dallara, pa i Ducati.

 

 

Muzejski Road trip

 

Cilj našeg izleta je Museo Ferrari, smešten na 2 lokacije. Prva je u Maranellu, gde je i fabrika, a druga u Modeni. Posle doručka uputili smo se u Maranello. Iznenadili smo se količinom posetilaca, red za ulazak ispred muzeja je bio dug više od 20 metara. U samom muzeju možete videti mnogo toga. Od najnovijih do najstarijih modela, prototipove, motore, šasije i ostale komponente potrebne u proizvodnji Ferrarija.

 

 

 

Za svakog ponešto 

 

Svi modeli su naravno besprekorno očuvani ili restaurirani. Što bi rekli italijani “Restaurazione maniacale”.

 

Ne zna se koji privlači više pažnje, ali rekao bih da to zavisi i od JMGB-a. Dok se stariji posetioci najviše “pale” na 166, 250, 330 ili na GTO ili F50, mladjima svakako oči najviše zastaju na modelima najnovije proizvodnje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izloženim modelima se može prići bukvalno na milimetar, jer nisu ograđeni. Naravno, pipkanje je strogo zabranjeno, pod pretnjom alarma.

 

Muzej je pun fotografija istorije Ferrarija. Sve od samog početka, kad je Enzo kao dečak išao na trke i malo kasnije proslavio se kao odličan vozač za Alfu, preko vremena kad se gradila fabrika i svih mogućih uspeha na trkama širom sveta.

 

 

 

 

 

 

Schumacher i drugari

 

Najupečatljiva je soba Formula 1, gde su u polukrug poređani bolidi iz zadnje 3 dekade prisustva Ferrarija u ovom takmičenju. Naravno, tu je i mnoštvo pehara i ostalih priznanja osvojenih na tim trkama. A ispod njih i slike svih Ferrari svetskih šampiona u Formuli 1, od Ascarija pa preko Fangia, Hawthorna, Hilla, Surteesa, Laude, Schectera, Schumachera i Raikkonena.

 

II runda

 

Posle pravog espressa uputili smo se i do Modene, gde je drugi deo Muzeja Ferrari:. “Casa Enzo Ferrari” . Sastoji se iz 2 zgrade: manja je stara radionica Enzovog tate, a druga je ogromna galerija, čiji su arhitekte poznata londonska firma Future systems. U njoj je smeštena postavka svih najupečatljivih Ferrarijevih modela, upotpunjena sa stalno menjajućom kolekcijom automobila, koje pozajmljuju od kolekcionara.

 

 

 

 

 

 

U nekadašnjoj radionici Enzovog tate izloženi su Ferrari agregat, od prvog 166, preko svih mogućih agregata Formule 1, do najnovijih, potkrepljenih sa hibridnom tehnologijom.

 

 

 

 

Ponesite deo mitologije kući

 

Za die-hard fanove u oba muzeja su i prodavnice fabričkih suvenira, pa navalite. Za one koje ne mogu da priušte kartu, koja za oba muzeja košta 30€, preporučujem da posete muzej sa svojim Ferrarijem, jer tim činom dobijaju pravo na besplatan ulaz.

 

Text : Dean Dekki
Fotografije: Jasmina Božič

 

 

BONUS VIDEO: Evo kako se Dean  Dekki pokazao na delu “Restaurazione maniacale”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery