970_250_eko
AktuelnoVesti

Dokument otkriva da PSA tehnički kupuje Fiat Chryser Automobiles

834Pregleda

Izgleda da ovde treba dobro pročitati ono što piše „sitnim slovima“

 

Dok se čitav svet bavi aktuelnom pandemijom Kovida-19, izvesno svetlo je bačeno na buduće spajanje PSA i FCA u novi entitet poznat kao Stellantis.

 

Spajanje dva automobilska konglomerata nije lak proces, a ono što je ekipi iz Automotive News Europea uspelo je da u ovom plastu sena pronađe – iglu. PSA-FCA spajanje zapravo nije spajanje već akvizicija, a u toj konstalaciji, PSA je dominantni partner. Tako je bar sa stanovišta računovodstva i finansija.

 

Ono što imamo ovde je dokument na 714 stranica, prepun termina kao što su „prihodi“, „akcije“, „višak“, uz fraze poput „profit i gubitak“, „u skladu sa“, i omiljeni inicijator konverzacije – „kapitalni izdaci“.

 

Reč je o prospektu, što je moderan termin za formalni finansijski dokument, predstavljen od strane kompanije koja fokus stavlja na finansijsku bezbednost. U ovom slučaju, dokument je prepun tehničkog izražavanja, ali je takođe podeljen na nekoliko odeljaka, koji su investitorima lakši za „konzumaciju“.

 

Jedna od sekcija je rezime, a na vrhu strane 23 pod „Računovodstvenim tretmanom“ pronalazimo sledeći pasus: „Spajanje će se obračunavati korišćenjem računovodstvenog metoda sticanja u skladu s IFRS 3 poslovnim kombinovanjem, koji zahteva računovodstvene identifikacije sticaoca i stečenika. Na osnovu procene pokazatelja prema MSFI 3 i razmatranja svih relevantnih činjenica i okolnosti, rukovodstvo FCA i PSA, utvrdilo je da je PSA sticalac u računovodstvene svrhe i kao takvo, spajanje se obračunava kao obrnuto sticanje.“

 

Ovo je dalje podržano kroz objašnjenje da šest od 11 članova koji čine Stellantisov odbor dolazi iz PSA. To FCA stavlja u manjinski položaj, a prvi šef novoformiranog koncerna, biće CEO PSA grupe, Karlos Tavarez.

 

Šta to znači za FCA? Teško je reći trenutno, ali već smo pisali o glasinama da će neke marke i modeli FCA i PSA biti ukinuti. Chrysler je već predugo „balast“, o Lanciji da ne govorimo. Što se tiče „spajanja jednakih“, s finansijske tačke gledišta čini se da „su neke kompanije više jednake od drugih“.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery