AktuelnoVesti

Dokument otkriva da PSA tehnički kupuje Fiat Chryser Automobiles

1.68KPregleda

Izgleda da ovde treba dobro pročitati ono što piše „sitnim slovima“

 

Dok se čitav svet bavi aktuelnom pandemijom Kovida-19, izvesno svetlo je bačeno na buduće spajanje PSA i FCA u novi entitet poznat kao Stellantis.

 

Spajanje dva automobilska konglomerata nije lak proces, a ono što je ekipi iz Automotive News Europea uspelo je da u ovom plastu sena pronađe – iglu. PSA-FCA spajanje zapravo nije spajanje već akvizicija, a u toj konstalaciji, PSA je dominantni partner. Tako je bar sa stanovišta računovodstva i finansija.

 

Ono što imamo ovde je dokument na 714 stranica, prepun termina kao što su „prihodi“, „akcije“, „višak“, uz fraze poput „profit i gubitak“, „u skladu sa“, i omiljeni inicijator konverzacije – „kapitalni izdaci“.

 

Reč je o prospektu, što je moderan termin za formalni finansijski dokument, predstavljen od strane kompanije koja fokus stavlja na finansijsku bezbednost. U ovom slučaju, dokument je prepun tehničkog izražavanja, ali je takođe podeljen na nekoliko odeljaka, koji su investitorima lakši za „konzumaciju“.

 

Jedna od sekcija je rezime, a na vrhu strane 23 pod „Računovodstvenim tretmanom“ pronalazimo sledeći pasus: „Spajanje će se obračunavati korišćenjem računovodstvenog metoda sticanja u skladu s IFRS 3 poslovnim kombinovanjem, koji zahteva računovodstvene identifikacije sticaoca i stečenika. Na osnovu procene pokazatelja prema MSFI 3 i razmatranja svih relevantnih činjenica i okolnosti, rukovodstvo FCA i PSA, utvrdilo je da je PSA sticalac u računovodstvene svrhe i kao takvo, spajanje se obračunava kao obrnuto sticanje.“

 

Ovo je dalje podržano kroz objašnjenje da šest od 11 članova koji čine Stellantisov odbor dolazi iz PSA. To FCA stavlja u manjinski položaj, a prvi šef novoformiranog koncerna, biće CEO PSA grupe, Karlos Tavarez.

 

Šta to znači za FCA? Teško je reći trenutno, ali već smo pisali o glasinama da će neke marke i modeli FCA i PSA biti ukinuti. Chrysler je već predugo „balast“, o Lanciji da ne govorimo. Što se tiče „spajanja jednakih“, s finansijske tačke gledišta čini se da „su neke kompanije više jednake od drugih“.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery