AktuelnoVesti

Virtuelna realnost postaje svakodnevica avijacije

1.38KPregleda

U okviru godišnje skupštine IATA, KLM je 25. novembra predstavio novu ulogu virtuelne realnosti (VR) u svetu avijacije i saopštio da će se u ovoj avio-kompaniji gotovo svi, počev od pilota, preko mehaničara i kabinskog osoblja pa do čistača kabina, obučavati putem VR-a. Industrije se pripremaju za novu stvarnost u postpandemijskom svetu i okreću inovacijama, a nakon što je prošle godine učesnicima  godišnje skupštine IATA u Seulu predstavio  Flying V, avion budućnosti, KLM je ove godine ponudio još jedan pogled u budućnost.

 

 

Inovacija i VR u KLM-u

 

KLM konstantno uvodi inovacije u svoje proizvode,  usluge i procedure namenjene kako putnicima, tako i za zaposlene. Uvođenje VR-a u proces treninga samo je jedna od njih.

 

Za početak, VR ne treba mešati sa proširenom stvarnošću (AR), koja je opšte poznata. Dok AR  samo dodaje digitalne elemente u prikaz uživo (poput sočiva na Snapchat aplikaciji), VR podrazumeva iskustvo tokom kojeg je korisnik potpuno uronjen u virtuelan svet i potpuno isključen iz fizičkog. Korišćenjem VR uređaja korisnici se mogu ubaciti u brojna zamišljena okruženja, ali i ona stvarna, poput kabina ili kokpita vazduhoplova. To znači da piloti i kabinsko osoblje mogu vežbati gašenje požara, sletanje na vodu i druge procedure u kontrolisanim uslovima i bez samog aviona.

 

 

KLM koristi tri različita načina snimanja sadržaja u VR-u:  interaktivne, kompjuterski generisane slike; video snimci iz prvog lica od 360 stepeni; statične fotografije od 360 stepeni

 

Zašto je VR tako pogodan za trening

 

Istraživanja pokazuju da korišćenje VR-a pomaže ljudima da brže savladaju nove veštine i budu sigurniji tokom primene naučenog. Takođe, tokom treninga pomoću VR-a, ljudi su emocionalnije povezani sa sadržajem, što posledično dovodi do toga da su koncentrisaniji i bolje usvajaju znanja.

 

 

U KLM-u  se VR koristi kako bi se zaposleni još tokom treninga stavili u problemske situacije koje će ih sutra dočekati na poslu. Ova tehnologija omogućava da se kreiraju situacije koje za koje bi u normalnim okolnostima trebalo čekati posebne uslove. Takođe, VR omogućava da se treninzi koji zahtevaju prisustvo aviona, kao što su, guranje vazduhoplova ili pričvršćivanje avio-mosta, obave više puta, jer kompanija može da održi tu vrstu obuke i dok je avion na letu.

 

Primena

 

VR se može koristiti u gotovo svakoj situaciji koja zahteva trening. Pored već pomenutih primera postavljanja avio-mosta i guranja vazduhoplova, VR se koristi i za obuku posada za čišćenje kada se koristi novi tip vazduhoplova. Na primer, posada za čišćenje koja se putem VR-a upoznala s kabinom koju koristi Boing 787, uspela je da očistiti vazduhoplov 15 minuta brže od predviđenog vremena i to bez greške. VR je takođe moguće koristiti i u pripremi kabinskog osoblja za hitne postupke, poput gašenja požara na letu, što je inače gotovo nemoguće vežbati s istim intenzitetom u kontrolisanim uslovima.

 

 

Sledeći koraci za VR trening

 

KLM čak planira da više osoba trenira u kokpitu.  Takođe, kompanija će probati da sertifikuje EASA-inu obuka za VR kokpit, koja bi na kraju zamenila neke od standardnih komponenti treninga, poput obuke u učionici i udžbenika. Sledeći planirani koraci su obuka za zaposlene u inžinjeringu i na održavanju koji bi u VR-u pokretali avionske motore, kao i obuka kabinskog osoblja za vazduhoplovnu evakucaiju gde bi naučili procedure prinudnog sletanja, poput sletanja na vodu.

 

Izvor: KLM

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery