AktuelnoVesti

CUPRA Leon „doktorski“ na „testu severnog jelena“ (VIDEO)

5.46KPregleda

Očekivanja ekipe km77 su bila velika pred testiranje Cupra Leon  e-Hybrida. To ne treba da čudi, jer bez obzira što pripada VW koncernu, reč je o španskom proizvođaču automobila, bar uslovno rečeno.

 

U prvom pokušaju nije bilo iznenađenja. Leon e-Hybrid je lako pratio zadate komande vozača. Nije bilo ni podupravljanja, ni preupravljanja niti prevelikog upliva elektronske kontrole stabilnosti. Činilo se da je prolazak pri brzini od 75 km/h „luk i voda“ za ovaj automobil.

 

I u naredenim „dodavanjima gasa“, automobil je nastavio da demonstrira svoju efikasnost u manevrisanju. Međutim, u međuvremenu se pojavio neočekivani efekat, koji je otežao stvari. Naime, u određenim momentima je upravljač postajao veoma „tvrd“, tačnije prilikom pokušaja da se automobil postavi u pravu putanju unutar poslednjeg niza čunjeva. To je iziskivalo više snage zbog manjka pomoći servo asistencije, jer je osećaj vozača bio kao da postoji sila koja se protivi okretanju volana u željenom smeru.

 

S aktiviranim režimom „CUPRA“, koji ukrućuje ogibljenje, Leon je postao još bolji. Doduše, razlika nije bila velika, ali se ipak osećala. Konačno, nakon nekoliko pokušaja, brzina veća od 79 km/h se pokazala nesavladivom u smislu da se ne sruši nijedan od čunjeva.

 

Na kraju, Cupra Leon se pokazao kao jedan od modela koji su na najefikasniji način prošli ovu zahtevnu vežbu, poznatu kao „test severnog jelena“.

Slalom

 

Karoserija automobila naravno nimalo nije sklona naginjanju, a brzina prolaska je veoma velika (maksimalan prolazak 80 km/h, više od postignutog Ford Focusom ST). Za vozača ovde nema nikakvih komplikacija, upravljanje je precizno, samo treba biti oprezan s papučicom gasa. U drugom prolazu je demonstrirano šta se dešava ako pokušate slalom s isključenim ESP-om u odnosu na situaciju kada je on aktiviran. Zadnji kraj pokušava da „pretekne“ prednji, što naravno nije bezbedno, u isto vreme aktivirajući elektronsku kontrolu stabilnosti, koja iako isključena, ostaje samo „uspavana“ do momenta kada je njeno delovanje neophodno.

 

 

 

Vrele Gume

Izvor: km77.com via YouTube

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery