Vesti

Bregzit će imati velike posledice po evropsku automobilsku industriju!

Proizvođači automobila se plaše da će izlaz Velike Britanije iz Evropske Unije "osakatiti" lanac snabdevanja, investicije i da će uticati na trgovinu...

Bregzit
1.45KPregleda

Proizvođači automobila sa Starog kontinenta upozoravaju da će „Bregzit“ imati katastrofalne posledice na proizvodnju automobila u Evropi.

Bregzit

Naime, u zajedničkoj izjavi, predstavnici čak 23 proizvođača automobila iz Evrope, upozoravaju na posledice koje će napuštanje EU od strane Velike Britanije (gde giganti kao što su BMW, Peugeot, PSA i Nissan imaju svoja postrojenja) imati.

„Bregzit nije problem samo Britanije. Zabrinuti smo svi proizvođači automobila iz Evrope, ali i ljudi iz drugih privrednih grana“, rekao je Kristijan Pežo, glava asocijacije francuskih automobilskih proizvođača.

Dalje se pominju prednosti Evropske Unije kao jedinstvenog tržišta. Naime, zbog toga su mnogiu proizvođači odlučili da svoja postrojenja snabdevaju preko Velike Britanijie. Takođe, Britanija je poslednje odredište svega 10% vozila koji se u njoj sklope. Ostatak ide na ostala tržišta širom Evrope i sveta.

Britanski premijer, Boris Džonson, je uznemirio svet biznisa kada je obećao da će njegova zemlja imati plan za napuštanje Evropske Uniju do 31. oktobra. Bez obzira na to da li će to uticati na trgovinski sporazum sa Briselom.

U svakom slučaju, plan o Bregzitu koji nije detaljno razrađen će definitivno imati posledice na automobilsku industriju. Sve od lanca snabdevanja, preko investicija do trgovine sa ostalim tržištima. Takođe, veliki broj proizvođača je najavio da će potpuno obustaviti ili smanjiti proizvodnju automobila u Britaniji, ako se do „haotičnog“ Bregzita zaista dođe.

Takođe, brendovi će manje investirati u Britaniji. Predviđa se da će jedan minut obustavljene proizvodnje u Britaniji značiti oko 54.000 evra manje…

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery