AktuelnoVesti

BMW uhvaćen u izdavanju lažnih podataka vezanih za prodaju

1.51KPregleda

Laganje ljudi koji poseduju akcije u kompaniji je loša praksa. BMW je to radio od 2015. do 2019. sudeći po izveštaju oAmeričke komisije za hartije od vrednosti, i mada je nemački proizvođač pružao lažne brojke što se prodaje tiče pet uzastopnih godina, komisija se složila s poravnanjem u vrednosti od 18 miliona dolara.

 

Uprkos ovoj nedozvoljenoj praksi, vrednost BMW-ovih akcija je pala tokom dotičnog perioda. Ono što dodaje so na ranu predstavlja činjenica da je bavarski proizvođač izvukao 18 milijardi dolara od investitora od 2015. do 2019. pružajući im lažne informacije.

 

BMW je na taj način obmanuo ljude koji su najviše verovali u kompaniju i njenim „maloprodajnim performansama u SAD, odnosno potražnji kupaca na ovom tržištu, prikupljajući kapital u ovoj zemlji“.

 

Komisija za hartije od vrednosti ističe „značajnu kooperaciju tokom istrage pored izazova koje je predstavljala zdravstvena kriza“, a ova otvorenost „je uzeta u obzir prilikom određivanja kazne“, saopštila je ova vladina agencija.

 

Ni manje ni više nego tri pravna lica – BMW AG, BMW NA i BMW US Capital, prekršila su odredbe zakona o hartijama od vrednosti iz 1933. Treba naglasiti da kazna dolazi kao rezultat „nepriznavanja ili negiranja nalaza naloga“. Drugim rečima, nijedan izvršni direktor neće biti odgovoran, jer će proizvođač isplatiti 18 miliona dolara u ime kompenzacije.

 

Bavarci nisu usamljen slučaj. Fiat Chrysler Automobiles je isplatio 40 miliona američkih novčanica da bi regulisao sličan problem. Ukratko, FCA je davao instrukcije prodavcima da objavljuju lažne podatke od 2012. do 2016., pomažući na taj način kapitalizaciji kompanije na berzi.

 

U dosadašnjem delu godine, BMW of North America  prilično posrće. BMW i MINI su izvestili o padu prodaje od 15,3, odnosno 35,1 odsto u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isti period 2019. Zdravstvena kriza je doprinela još gorim rezultatima u drugom kvartalu („minus“ od 39,3, odnosno 41,5 odsto).

 

U vezi s tim takođe treba napomenuti da su SAD neto izvoznik BMW-a. Više „Bimmera“ se izvozi iz Sjedinjenih Država nego što se uvozi, što ne treba da čudi, s obzirom da se ovde sklapaju X3, X4, X5, X6 i X7 i šalju širom sveta.

 

Vrele Gume

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery