970_250_eko
AktuelnoVesti

BMW iNEXT dobija obrise

Autonomija 600 km? Jel može toliko i "konja"

422Pregleda

„Bubrezi“ BMW-a iNEXT kriju visoku tehnologiju

 

Maska automobila u funkciji „radara“ sistema autonomne vožnje nivoa 3. BMW iNext neće započeti s proizvodnjom do sledeće godine, ali se zato tizer kampanja za jedan od tehnološki najinovativnijih proizvoda kompanije nastavlja. Na red su došli i čuveni BMW „bubrezi“, mada ovoga puta neće biti u službi ventilacije i efikasnog protoka vazduha.

 

 

Umesto toga, oni će biti svojevrsno „oko“ novog električnog SUV-a, jer će sadržati tehnologiju potrebnu za funkcionisanje autonomne vožnje nivoa 3. Možemo samo da zamišljamo koliko će koštati popravka u slučaju čeonog sudara…

 

 

U prethodnim špijunskim fotografijama i tizerima, maska je bila dobro sakrivena, mada se ne radi o potpuno drugačijem rešenju što se stajlinga tiče. Slike na kojima je prikazan deo proizvodnog procesa otkrivaju relativno konvencionalan izgled BMW-ove maske s dijamantski uobličenim akcentima. Maska će omogućiti integrisanje kamere, radara i ostalih senzora neophodnih za poluautonomni sistem vožnje.

 

 

Tehnologija nivoa 3 i dalje od vozača traži da drži ruke na volanu u slučaju nužde. Tehnologija autonomne vožnje je samo jedna od uzbudljvih detalja na novom BMW-ovom električnom SUV-u.

 

 

Pojedinosti u vezi s pogonom se i dalje dobro kriju, ali Bavarci kažu da će u igri biti autonomija do 600 kilometara po WLTP-u, što znači da će ona realna biti nešto manja. Očekujemo da BMW u ponudu stavi više pogonskih varijanti, gde će se neke više fokusirati na efikasnost, dok će druge pružiti visoke performanse.

 

Projektovana autonomija od 600 kilometara je verovatno vezana za najefikasniju varijantu. Za očekivati je da snažniji modeli raspolažu nešto kraćim dometom. Naravno, BMW je iNEXT etiketirao kao tehnološku perjanicu. Električni pogon i autonomna vožnja nivoa 3 čine sjajnu osnovu, ali tu je recimo i kontrola zatamnjenosti bočnih stakala, što je zgodno za regulisanje temperature u kabini i privatnost.

 

 

BMW iNEXT ulazi u proizvodnju sledeće godine, u Dingolfingu u Nemačkoj. Tačan datum premijere još uvek nije objavljen. Očekujemo i detaljnije informacije kako se lansiranje bude bližilo.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery