Vesti

BMW i Jaguar Land Rover rade zajedno na razvijanju električnih pogonskih jedinica sledeće generacije!

Zvanično potvrđeno!

BMW i Jaguar Land Rover
956Pregleda

BMW i Jaguar Land Rover su danas zvanično potvrdili da će udružiti snage prilikom razvijanja električnih pogonskih jedinica (EDU) sledeće generacije. Na taj način će obe kompanije biti u koraku sa napretkom tehnologija elektrifikacije.  

BMW i Jaguar Land Rover

Pre četvrt veka BMW je kupio Rover grupaciju čiji je deo bio i Land Rover. Međutim, bavarski proizvođač nije zadržao britanski brend u svom vlasništvu, te ga je 2000. godine prodao Fordu. Međutim, danas je saopšteno da će BMW i Land Rover još jednom sarađivati, doduše ne kao deo istog entiteta.

Naime, BMW i Jaguar Land Rover čiji je danas vlasnik kompanija Tata Motors, su danas saopštili da će sarađivati pri razvoju “električnih pogonskih jedinica nove generacije koje će biti deo razvoja tehnologije elektrifikacije koja je neophodna za tranziciju ka ACES budućnosti”. ACES je akronim za “Autonomous, Connected, Electric and Shared”. U prevodu to znači autonomna, povezana, električna i zajednička budućnost.

Te nove električne pogonske jedinice koje će ove dve kompanije zajedno razvijati će biti bazirane na najnovijoj tehnologiji BMW grupacije. Naime, peta generacija (Gen 5) eDrive tehnologije poseduje elektromotor, transmisiju i napajanje u jednom kućištu. Ako je verovati Bavarcima, njihovi elektormotori ne zahtevaju retke hemijske elemente. To je kompaniji BMW omogućilo da bude manje zavisna od njihove dostupnosti.

BMW grupacija će Gen 5 eDrive pogonske jedinice predstaviti od 2020. godine. Prvi model u kojem će se one naći jeste potpuno elektirčni SAV model, BMW iX3. Nakon toga će BMW i Jaguar Land Rover raditi na daljem unapređenju Gen 5 električnih pogonskih jedinica.

BMW i Jaguar Land Rover - BMW iX3

Na ovaj način će obe kompanije uštedeti dosta novca. Pogonske jedinice na Gen 5 platformi će zajedno razvijati stručnjaci iz BMW-a i JLR-a, u Minhenu.

Izvor: Land Rover

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery