AktuelnoNautikaVesti

Autonomno ratno plovilo izvelo prvi uspešan napad u kombinaciji s bespilotnim letelicama

3.85KPregleda

Da li je ovo budućnost ratovanja? Autonomni ratni brodovi koji samostalno ispaljuju projektile u koordinaciji s dronovima.

 

Nešto što se donedavno činilo kao naučna fantastika, sada postaje stvarnost. Doduše, posada je još uvek u igri, donoseći odluke iz komandnih i operativnih centara, ali ovo je ogroman iskorak u odnosu na tradicionalne scenarije ratovanja.

 

 

Najveća NATO vojna igra, REPMUS, donosi više od 70 sistema bez ljudske posade, 11 brodova i vojno osoblje sastavljeno od stotina članova. Tokom jedne od vojnih vežbi koje su nedavno održane u Portugalu, Kraljevska mornarica je ostvarila značajno postignuće: njeno autonomno plovilo Madfox po prvi put je angažovano uspešno završivši svoj najveći dosadašnji izazov.

 

NavyX, odeljenje britanske Kraljevske mornarice zaduženo za inovativnu tehnologiju, započelo je testiranje Madfoxa ranije u toku ove godine. Ovaj borbeni čamac bez posade je bio u centru operacije vežbe nadgledanja. Najpre je USNS Carson City lansirao bespilotnu letelicu Puma, koja je sakupila podatke u vezi s potencijalnim ciljem (još jedno autonomno plovilo), i poslala ih u kopneni operativni centar. Zatim su koordinate poslate Madfoxu, koji je uspešno lansirao projektil eliminisavši pretnju.

 

 

Međutim, to nije sve. Vežba se nastavila amfibijskom akcijom tokom noći, kada je autonomno plovilo Kraljevske mornarice testiralo svoje sposobnosti nadgledanja. Uspešno je vršio monitoring mete ostavši neotkriven, poslavši snimak u operativni centar. U isto vreme, bespilotne letelice su obezbedile dodatne podatke za desantne snage. Koristeći koordinisane informacije, operateri su naredili napad.

 

 

Madfox je ostvario dva glavna cilja. S jedne strane, prvi put u istoriji Kraljevske mornarice, površinsko plovilo bez posade je dokazalo da može izvršiti smrtonosni napad. S druge strane, operacije NATO-a su pokazale da autonomni brodovi mogu funkcionisati u kombinaciji s bespilotnim letelicama i centrom za daljinsko upravljanje, ostvarujući pregled situacije bez presedana, a ovo je tek početak.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery