AktuelnoVesti

WRC 2020, Rally Sweden – uzbuđenja i bez pahulja

1.34KPregleda

Neverovatno, mali Rovanpera brži od svetskog šampiona Ožiea

Zaista neočekivano i neverovatno. Debitant u elitnoj WRC kategoriji i novi član tima Toyota Gazoo Racing, 19. godišnji Finac Kale Rovanpera, danas je vozio zaista perfektno a koliko je to bilo dobro najbolje govori podatak da je Rovanpera bio znatno brži od šestostrukog svetskog prvaka, 36. godišnjeg Francuza Sebastiena Ožiea, takodje člana tima Toyota Gazoo Racing.

Posle pobede Rovanpere na test ispitu shakedown, kada su mnogi pomislili da je to bila slučajnost i da je ipak reč o probnom ispitu gde se samo još jednom proverava postavljeno podešavanje, takozvani „setap“, Kale Rovanpera je pokazao da uopšte nije reč o slučajnom trijumfu.

Valja takodje napomenuti da se danas vozilo veoma, veoma brzo…prosek brzine je dostigao i 131,1 km/h što znači da se u šestoj brzini i na pravcima jurilo i blizu 2oo km/h.

U generalnom poretku vodi sjajni Britanac Elfin Evans sa „toyotom“…ispred Ota Tanaka sa „hjundaiem“ a mali Kale Rovanpera je na neverovatnom trećem mestu ispred svetskog prvaka Sebastiena Ožie..Rovanpera bi bio i na drugom mestu, ali, na poslednjem ispitu Trosby sprint, od samo 2.80 km. se izokretao u prvoj krivini.

Potpuno je razočaran poznati Finac Jari Mati Latvala, koji učestvuje sa „toyotom jaris WRC“, ali sa svojim privatnim timom.

„Motor mi uopšte ne radi dobro. Za mene je ovaj reli završen, izgubio sam previše vremena“.

Reli Švedske se nastavlja u subotu sa ponavljanjem današnja četiri ispita i završava u nedelju sa poslednja dva, na istoj stazi od 21.19 km. Snega i dalje nema pa se verovatno neće ni koristiti gume sa pomenutim „ekserima“, takozvanim spajkovima.

Poredak posle prvog dana relija Švedska 2020 :

1. Evans – „toyota“
2. Tanak – „hjundai“….+ 8.5 sek.
3. Rovanpera – „toyota“ ….14.3
4. Ožie – „toyota“………. + 17.8
5. Lapi – „ford“……….  + 20.9
6. Nojvil – „hjundai“….. + 23.6
7. Brin – „hjundai“…… + 24.2
8. Suninen – „ford“…… + 31.4
9. Katsuta – „toyota“….. + 49.6
10. Ostberg – „sitroen“….. + 1.50.4 min.

Đorđe Đenić

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery