AktuelnoVesti

Vozi na struju i pomozi biljkama

1000Pregleda

Zvuk električnih automobila koji pomaže biljkama da rastu

Kako piše sajt www.klima101.rs kkompanija Ajaks (Ayax), nezavisni proizvođač Tojote iz Urugvaja, ima sjajnu ideju. Oni žele da njihovi električni automobili proizvode zvuk koji pomaže biljkama u gradskim sredinama da bolje rastu.

Na taj način ne samo da će rešiti nepredviđeni problem bezbednosti električnih vozila, već će uraditi i nešto dobro za životnu sredinu.

Problem tišine

Kako svet ubrzava svoju borbu protiv klimatskih promena postaje sve jasnije da će, u ne tako dalekoj budućnosti, električni automobili napajani iz obnovljivih izvora energije u potpunosti zameniti standardna vozila koja imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Pored toga što će emitovati manje gasova sa efektom staklene bašte, upotreba električnih automobila će u potpunosti eliminisati i ostale vidove zagađenja koji izlaze iz auspuha i čine naše gradove manje prijatnim mestom za život.

Međutim, ne samo da ćemo zahvaljujući ovoj promeni u budućnosti disati čistiji vazduh, takođe ćemo živeti i u gradovima koji su mnogo manje bučni. Razlog za to je što električni motor koji napaja ove automobile proizvodi jedva manje buke od vašeg lap topa. Zbog toga su električni automobili pri malim brzinama toliko tihi da to predstavlja problem.

Istraživanja su pokazala da električna vozila imaju za oko 40% veću šansu da učestvuju u saobraćajnim nesrećama koje uključuju pešake, i to zato što ne proizvode zvuk koji bi pešacima najavio da automobil nailazi.

Zbog toga širom sveta uskoro na snagu stupaju zakoni koji propisuju da svi električni automobili moraju da proizvode veštački zvuk. Predlozi kako bi automobili trebalo da zvuče su razni, ali ideja kompanije Ajaks je posebna.

Zvuk koji čini biljke srećnim

Ideja da zvuk može da utiče na to kako biljke rastu nije nova. Već godinama naučnici se bave istraživanjima na ovu temu koja su pokazala da biljke koje su izložene zvukovima imaju bolje rezultate od onih koje rastu u tihoj sredini.

Ta istraživanja su sigurno bila na umu inženjerima kompanije Ajaks i njihovih partnera kada su razmišljali kakav zvuk bi trebalo da proizvode Tojotini električni i hibridni modeli.

Oni tvrde da su uspeli da razviju zvuk tačno određene frekvencije koja podstiče rast kod biljaka, poboljšava količinu tečnosti u ćelijskim zidovima i razvoj zaštitnih enzima, a sam projekat je nazvan Hy, kao skraćenica reči harmony.

U Ajaksu veruju da ukoliko bi automobili tako zvučali, to bi značajno pomoglo rast gradske vegetacije.

Za razliku od prepoznatljivog zvuka motora sa unutrašnjim sagorevanjem, zvuk razvijen u okviru Hy projekta zvuči dosta drugačije, čak i pomalo umirujuće, sa tim što bi se frekvencija zvuka povećavala kako automobil ubrzava.

Kako to zapravo zvuči poslušajte ispod.

Izvor: www.klima101.rs

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery