Vesti

Volkswagen proizveo 30 milona primeraka modela Passat!

Volkswagen Passat
2.64KPregleda

Sa preko 30 miliona primeraka konstruisanih širom sveta tokom prethodnih 46 godina, Passat je drugi najpopularniji automobil kompanije Volkswagen.

Volkswagen Passat

Pogađate, prvi je Golf, koji je do sada konstruisan u preko 35 miliona primeraka. Na trećem mestu nalazi se legendardna Buba (Beetle) koja je prodata u 21,5 miliona jedinica.

Ovaj jubilarni, 30-milioniti Passat, konstruisan je u postrojenju u gradu Emden u Nemačkoj, 3. aprila. Reč je o modelu Passat GTE Variant. Ovaj plug-in hibridni karavan je ofarban u „Pyrite“ sivu metalik boju, a koristiće se kao „press“ automobil tokom narednih nekoliko meseci.

„Passat je jedan on najvažnijih i najuspešnijih modela brenda Volkswagen. Od kada je lansiran na tržište, pre 46 godina, prodato je 30 miliona primeraka“, rekao je Ralf Brendstater, jedan od zvaničnika kompanije VW. „Passat je postao jedan od najprepoznatljivijih automobila na svetu. Danas se može videti u Pekingu, Berlinu, Sidneju, Johanesburgu, ali i na ulicama San Franciska“, dodao je on.

Passat se prodaje u različitim varijantama širom sveta. Osveženi model za evrospko tržište je predstavljen pre par nedelja na Sajmu automobila u Ženevi. Više o tome možete pronaći ovde.

Najnoviji Passat GTE, kao ovaj 30-milioniti primerak, poseduje 1,4-litarski TSI benzinski agregat kojem asistita elektromotor. Ukupna izlazna snaga njegovog hibridnog pogonskog sklopa je 215 „konja“ (160 kW). Ono što je još važnije jeste da ovaj pogon ispunjava Euro 6d standarde emisije štetnih gasova.

Prvi VW Passat proizveden je u Volfsburgu, 14 maja 1973. godine. Imao je pogon na prednjim točkovima i modernu, potpuno čeličnu šasiju.

Volkswagen Passat

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery