AktuelnoEco GreenVesti

Toyota patentirala manuelni menjač za električne automobile

1.99KPregleda

Budućnost Toyotinih elektromobila će biti veoma uzbudljiva. Pored unapređenja performansi, dometa i efikasnosti, električni automobili ove japanske marke bi mogli da uključe i nešto iz prošlosti.

 

Na osnovu nedavnog zahteva za zaštitu patenta koji je podnela Toyota, manuelna transmisija s kvačilom bi mogla biti buduća opcija u budućim električnim automobilima japanske marke. Kako zapravo ručni menjač funkcioniše u jednom elektromobilu?

 

Na današnjem EV tržištu, menjači praktično ne postoje u onom tradicionalnom smislu. U Teslinim proizvodima prisutna je jednostepena transmisija. Porsche i Audi koriste dvostepenu jedinicu za bolje performanse pri višim brzinama na „autobanovima“. Međutim, mimo nemačkih pulena, menjači ne igraju nikakvu ulogu u modernim električnim modelima.

 

Toyota planira sve to da promeni. U okviru svog patenta, Japanci su praktično kreirali tradicionalnu manuelnu transmisiju koja se aktivira uz pomoć kvačila i poznate ručice, koje nalazimo recimo u GR86. Evo kako Toyota to objašjava: „Kontrolna jedinica električnog vozila je konfigurisana tako da kontroliše obrtni moment elektromotora koristeći model zasnovan na vozilu s manuelnim menjačem, na bazi količine pritiska na papučicu gasa, količine pritiska na papučicu pseudokvačila i položaja ručice pseudomenjača.“

 

Termin „pseudo“ je interesantna „insertacija“ u ovom slučaju, budući da ukazuje da je čitav ovaj sklop namenjen zabavi a ne praktičnim potrebama vozila. Da bi poboljšala osećaj koji donosi ovaj inovativni sistem, Toyota dodaje da „električno vozilo takođe uključuje generator reakcione sile promene stepena prenosa, koji generiše reakcionu silu promene stepena prenosa kao odgovor na funkcionisanje lažnih pomena stepena prenosa, uz pomoć aktuatora reakcione sile.“

 

To znači da bi Toyotini elektromobili mogli da poseduju simulirajuću manuelnu transmisiju, koja funkcioniše poput one u nekom sportskom automobilu. Sjajno, zar ne?

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery