AktuelnoVesti

Tesla Model 3 najprodavaniji EV u Evropi uz značajan pad tržišnog udela VW Golfa

1.37KPregleda

Sve bolji rezultati Tesle predstavljaju kontrast u odnosu na opadanje tradicionalnih favorita, kao što je VW Golf, koji je ostvario najveći gubitak tržišnog udela.

 

Tesla Model 3 je najbolje prodavani električni automobil u Evropi 2021., dok u isto vreme baterijski pogonjena vozila predstavljaju svetlu tačku industrije, pritisnute problemime u vidu pandemije i nestašice poluprovodnika.

 

Model 3 je s prvog mesta svrgnuo Renault Zoe na listi najbolje prodavanih elektromobila. Teslin pulen je takođe pretekao neke od regionalnih favorita, kao što su VW Tiguan i Peugeot 3008, za 17. mesto u ukupnom poretku, što je neverovatan skok s 41. mesta iz 2020., sudeći po podacima JATO Dynamicsa.

 

 

U septembru prošle godine, Model 3 je bio prvi električni automobil koji je došao do pozicije ukupno najprodavanijeg modela u Evropi na mesečnom planu, nadmašivši Golfa i druge popularne modele s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

 

VW ID.3 električni hečbek, lansiran 2020., nije uspeo da ponovi Teslin uspeh, zvaršivši na 53. mestu u ukupnom plasmanu.

 

Ukupan pad tržišta na 11,8 miliona vozila je najveći još od 1985.

 

„Kriza za krizom imale su negativan uticaj na potražnju i broj novih registracija na tržištu“, kaže Felipe Munjoz, analitičar iz JATO-a. „Tekuća nesigurnost u vezi s pandemijom Kovida-19, uz produženu nestašicu poluprovodinika, kreirali su ’savršenu oluju’.“

 

Proizvođači, uključujući VW i Stellantis, troše milijarde evra na kreiranje flota „plug-in“ hibridnih i baterijski pogonjenih modela, s tim što potrošači pozitivno reaguju na izdašne subvencije kreirane u cilju snižavanja emisije štetnih gasova iz transportnog sektora. JATO očekuje da elektrifikovani automobili već ove godine nadmaše po prodaji dizel vozila.

 

Novi izazovi se pojavljuju na tržištu koje se ubrzano menja. U 2021., Hyundai i Kia su povećali svoj tržišni udeo na Starom kontinentu za gotovo dva procentna poena, na 8,6 odsto, prvenstveno zahvaljujući SUV i električnoj ponudi, kaže JATO.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery