AktuelnoVesti

Spremite se da večeras uživate u meteorskoj kiši (VIDEO)

2.8KPregleda

Bez obzira da li ste pasionirani ljubitelj astronomije ili samo želite da se divite uzbudljivom prirodnom fenomenu, večeras se otvara trodnevni vrhunac meteorske kiše.

 

Dakle, pronađite neko udobno mesto i spremite se za pogled u vedro zvezdano nebo.

 

 

Ne čudi što su meteorske kiše popularna prirodna atrakcija. Ko još nije fasciniran predivnim „zvezdama padalicama“? Naravno, radi se o svemirskoj prašini koja ulazi u Zemljinu atmosferu i tu sagoreva, što se veoma dobro vidi tokom vedrih zvezdanih noći. Jedna od najvećih meteorskih kiša je već počela u julu, da bismo sada došli do njenog vrhunca.

 

 

Šta kaže NASA na sve ovo? Reč je o jednoj od najimpresivnijih prilika za posmatranje neba u poslednje vreme, tako da je dobro iskoristiti je. Mi, koji živimo na severnoj hemisferi, i u prilici smo da pronađemo mesto oslobođeno zagađenja, možemo uživati u 40 „zvezda padalica“ po času.

 

 

Ukoliko budemo srećni, možemo viđati po jednu svaki minut pri maksimalnoj aktivnosti. Čak i ukoliko ste u gradu možete ih videti nekoliko u toku jednog časa. Šanse su manje za one koji žive na južnoj hemisferi, u zavisnosti od nadmorske visine.

 

 

Čuvene meteorska kiša Perseida se dešava svake godine, a ove vrhunac počinje 11. avgusta, i traje do pred zoru 12. avgusta. Po NASA-i, činjenica da Mesec zalazi rano uveče, povećava šanse za uočavanje Perseida, čak i onih slabijih.

 

 

Najbolje je pronaći što tamniju lokaciju, naravno van grada. Takođe, najbolji način za posmatranje je leći na leđa sa stopalima usmerenim ka severu, ukoliko je moguće. Još jedan savet NASA-e je da bar pola sata pustite oči da se naviknu na mrak, što znači da ne „prčkate“ po mobilnom telefonu.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery