AktuelnoVesti

Škampi koji sijaju u mraku

408Pregleda

Škampi kao rešenje za skladištenje energije iz obnovljivih izvora

 

Rešavanje skladištenja obnovljive energije je veoma važno. Sunce i vetar nisu posebno predvidivi izvori, iz prostog razloga što u velikoj meri zavise od vremenskih uslova, a priroda zna da bude jogunasta.

 

Upravo iz tog razloga, baterije, najčešće one litijumske, sve više se koriste za skladištenje energije proizvedene iz obnovljivih izvora, da bi ona mogla biti iskorišćena onda kada za to postoji potreba.

 

 

Primera radi, solarni i vetroparkovi nisu pogodni za područja sa zahtevnim energetskim mrežama.

 

Ipak, baterije predstavljaju jednu od solucija preveniranja da se energija dobijena tokom vetrovitih i sunčanih dana ne izgubi.

 

Nedavni projekat na čijem su čelu španski istraživači, uz asistenciju naučnika iz MIT-a, imao je za rezultat kreiranje novog inovativnog materijala, uz pomoć kojeg mogu da se proizvode neophodne baterije.

 

 

Izvlačenjem hitina iz oklopa škampa, naučnici mogu proizvesti elektrode u cilju formiranja baterija s vanadijumskim protokom.

 

Mi predlažemo proizvodnju ovih elektroda za baterije s vanadijumskim protokom od materijala iz oklopa škampa, koji pored ugljenika sadrži i azot“, objašnjava autor projekta i hemijski inženjer Francisko Martin-Martinez. „Hitin je polisaharid sličan celulozi, koji se nalazi u egzoskeletu rakova i insekata.“

 

Ovo istraživanje, objavljeno u „ACS Sustainable Chemistry & Engineeringu“, zaključuje da oklop škampa može da se iskoristi za proizvodnju baterija koje skladište veliku količinu energije a da nisu previše skupe.

 

„Baterije vanadijumskog „redox“ protoka, za razliku od litijumskih koji se koriste u automobilskoj industriji, ne obezbeđuju visoku gustinu energije, ali pružaju mogućnost obimnog skladištenja po niskoj ceni, što ih čini idealnim za skladištenje energije iz obnovljivih izvora, poput solarnih i vetroparkova“, kaže Martin-Martinez.

 

Proizvodnja baterija od prehrambenog otpada takođe bi mogla da pruži održiv način uštede energije, bez problema koje donosi nabavka litijuma. „Očigledno, postoje ugljenične elektrode koje mogu da pruže bolje performanse, ali ključ ovog projekta je proizvesti takve jedinice od otpada, u ovom slučaju hitina iz oklopa škampa“, zaključio je Martin-Martinez.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery