970_250_eko
AktuelnoEco GreenVesti

Scania sledi nalog VW grupe tako da baterije stavlja ispred gorivnih ćelija (VIDEO)

1.8KPregleda

Švedska Scania AB, jedan od najvećih svetskih proizvođača kamiona i autobusa, priprema se za budućnost sa gorivnim ćelijama i napreduje s čisto električnim pogonskim sklopovima

 

Kompanija stara 110 godina, koja zapošljava preko 50.000 ljudi širom sveta, u vlasništvu je Volkswagena AG, a nedavna najava zapravo prati strategiju Volkswagena, koji je izrazio skepsu povodom komercijalne održivosti vodoničnih gorivnih ćelija za drumski transport.

 

Marta 2020., Volkswagen je izdao saopštenje u kojem kaže: Zaključak je jasan: u slučaju putničkih automobila sve ide u prilog baterija a praktično ništa u korist vodonika.

 

Do sličnog „zaključka“ sada dolazi i Scania: „Kompanija je investirala u tehnologiju vodonika i trenutno je jedini proizvođač teških vozila koji je u bliskoj saradnji s kupcima. Inženjeri su na taj način dobili vredne podatke još od ranih testiranja, a napori će se nastaviti. Međutim, upotreba vodonika za takvu primenu će biti limitirana, jer je za pogon kamiona s vodonikom potrebno tri puta više energije iz obnovljivih izvora  u poređenju s baterijski pogonjenim kamionima. Veliki deo energije se naime gubi u proizvodnji, distribuciji i povratnoj konverziji u električnu energiju.

 

Popravka i održavanje takođe treba da se uzmu u obzir. Troškovi vodoničnog vozila će biti viši u odnosu na baterijska, jer je reč o složenijem sistemu. Pored toga, hidrogen je isparljiv gas koji zahteva bezbednosne mere.“

 

Pa, mada Scanijino saopštenje ima smisla, ono nije kompletno, jer smo već objašnjavali zašto su vodonične gorivne ćelije ipak bolje rešenje za teška vozila nego baterije, posebno u dugoročnom smislu.

 

Scania ipak naglašava da će težiti nabavci čelika u čijoj proizvodnji ne učestvuju fosilna goriva, a vodonik na tom planu ima primarnu ulogu. Kompanija takođe primećuje da će vodonik igrati važnu rolu u stacionarnim gorivnim ćelijama za primenu u elektrodistribuciji.

 

Sva Scanijina vozila sa SUS motorima već sada kao gorivo mogu da koriste biodizel i biogas, ali kompanija trenutno forsira „plug-in“ ponudu, uključujući PHEV i BEV modele. Lansirala je prve baterijske autobuse 2018., a prvi kamioni tog tipa su se pojavili u septembru 2020.

 

Do 2025. Scania očekuje da će se na elektrifikovana vozila odnositi oko 10 osto njene ukupne prodaje u Evropi, a do 2030. čak 50 odsto.

 

Budući da je na gotovo svim evropskim autoputevima za šlepere maksimalna brzina ograničena na 90 km/h, cilj je vožnja od 4,5 časova (maksimalno dozvoljeno trajanje vožnje između odmora), što u prevodu znači 400 kilometara.

 

Mada postoje zagovornici upotrebe baterija u transportnom saobraćaju, oni poslovično izbegavaju da spominju prekomernu dodatnu masu kao ključni problem, konstantno navodeći ponovnu konverziju vodonika u električnu energiju kao „prepreku“ i faktor „neefikasnosti“. Međutim, kao što smo i ranije pisali, vodonik se u ovom slučaju dobija od čistog viška električne energije koji bi u suprotnom bio izgubljen. Dakle, njegovo skladištenje je praktično čist dobitak, a kasnija eksploatacija za različite potrebe predstavlja dodatni benefit, tako da argumenti koje navodi VW grupa (Scania) baš i „ne piju vodu“, bar ne kada su teški kamioni u pitanju.

 

Kamioni koji koriste baterije imaju ograničen kapacitet i nosivost, jer masivne baterije koje koriste za pogon već u startu čine vozilo izuzetno teškim, dok gorivne ćelije zahtevaju rezervoare vodonika, poput rezervora koje imaju konvencionalni kamioni, i mnogo su kompaktnije i lakše. Naravno, pneumatici se mnogo više habaju, a njihova smeša ne pruža performanse kao konvencionalne gume, jer je sve podređeno produžavanju trajnosti. Ipak, o ovoj temi ćemo šire neki drugi put.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery