AktuelnoVesti

Princ Vilijam kaže da milijarderi treba da se fokusiraju na spasavanje planete a ne svemirski turizam

1.62KPregleda

Princ Vilijam je prokomentarisao besmislenu praksu ulaganja ogromnih suma novca multimilijardera poput Džefa Bezosa, Ilona Maska i ser Ričarda Brensona u svemirska putovanja, umesto da se ta sredstva iskoriste na spasavanje naše planete.

 

Naravno, kada ste član kraljevske porodice i drugi prestolonaslednik u liniji, ne spominjete imena. Vilijam je ipak govorio o takozvanoj „svemirskoj trci“, što jasno ukazuje na tri milijardera i njihovu praksu lansiranja privatnih raketa u svemir, odnosno planove da začnu nešto što se zove svemirski turizam.

 

Princ Vilijam je dao intervju za BBC pred lansiranje The Earthshot Prizea. Ova organizacija će birati pet pobednika svake godine, čiji će projekti pomoći u ostvarivanju održivije budućnosti, a nagradni fond je procenjen na 70 miliona dolara u okviru naredne dekade.

 

Kako princ Vilijam kaže, a tu se slažemo s njim, ako se već danas ne preduzmu konkretne mere za smanjenje efekata klimatskih promena, naša planeta će u roku od tri decenije preći tačku iza koje nema povratka. Sve ovo vreme, umesto da se usredsrede na mere koje se moraju preduzeti ovde na Zemlji, milijarderi poput Bezosa, Brensona i Maska lansiraju rakete u svemir. Doduše, Mask jedini nije sam poleteo u orbitu, ali planira da formira koloniju na Marsu, s krajnjim ciljem da ima „plan B“ kada zemlja bude „kaput“. Šta reći na to a ne upotrebiti neku politički nekorektnu reč…

 

„Neophodno je da se neki od najvećih svetskih umova fokusiraju na pokušaj da popravimo ovu planetu, a ne da budemo u potrazi za novim mestom na kojem ćemo živeti“, kaže princ Vilijam. Sasvim je jasno iz njegovih stavova da ne želi da postane svemirski turista, a drugi razlog je taj što nije ljubitelj velike visine, bez obzira što je obučeni pilot.

 

Princ Vilijam i njegov otac princ Čarls, kao i princ Hari, duboko su uključeni u razne dobrotvorne i neprofitne organizacije koje se zalažu za održiviju budućnost. Milijarderi, koje elegantno proziva, i sami imaju svoje dobrotvorne poslove, ali su istovremeno kao motivaciju za svemirski turizam naveli potrebu da se na Zemlji pronađu rešenja za naše probleme. Međutim, nikada nisu pomenuli na koji bi to način komercijalna putovanja dovela do takvih rešenja.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery