AktuelnoVesti

Pomagači Karlosa Gona osuđeni u Japanu na zatvorsku kaznu

1.57KPregleda

Veteran iz specijalnih jedinica, Majkl Tejlor, i njegov sin, proglašeni su krivim zbog pomaganja bivšem šefu Renault-Nissana u bekstvu u Bejrut.

 

Amerikanci su osuđeni u ponedeljak, na zatvorsku kaznu, nakon što je sudija odbio njihove žalbe, rekavši da su to uradili isključivo zbog novca.

 

Šezdesetogodišnji Majkl Tejlor, bivši pripadnik američkih „zelenih beretki“, za kojeg je sudija rekao da je vodio „bekstvo bez presedana“, dobio je kaznu zatvora u trajanju od dve godine, dok je njegov sin, Majkl dobio godinu dana i osam meseci.

 

Izričući presude u Tokijskom okružnom sudu, glavni sudija, Hideo Nirei, rekao je da će kazna biti umanjena za po 90 dana zbog vremena provedenog u pritvoru tokom suđenja.

 

Tejlorovi su uhapšeni u Masačusetsu, u maju 2020., nakon čega su izručeni Japanu u martu ove godine. Otkada su pristigli u „Zemlju izlazećeg sunca“, bili su zatočeni u istom zatvoru u Tokiju u kojem je dane nekada provodio Karlos Gon.

 

Tužioci su tražili kaznu od dve godine i 10 meseci za Majkla Tejlora, odnosno dve godine i šest meseci za Pitera. Odbrana još uvek nije odlučila da li da se žali na odluku.

 

Sudija je hronološki naveo činjenice na koji način su se Tejlorovi našli s Gonom u Tokyo Grand Hyatt hotelu 29. decembra 2019. i ispratili ga superbrzim vozom do Osake.

 

Tamo su ga „spakovali“ u kofer namenjen za audio opremu i prošvercovali ga kroz obezbeđenje na čarter let. Odleteli su iz Japana to veče, da bi Gon aterirao u Bejrut 30. decembra, van domašaja japanskih vlasti.

 

„Zbog ovog slučaja, Gonu, koji se suočava s ozbiljnim optužbama, omogućeno je bekstvo van zemlje“, rekao je Nirei, dodavši da se radi o „bekstvu bez presedana“, s ozbiljnim reperkusijama. „Prošlo je godinu dana od bekstva, a i dalje nema izgleda za suđenje. Posledice ovog slučaja su veoma velike.“

 

Tejlorovi su „proaktivno izveli veoma osmišljen plan“, zaključio je Nirei.

 

Otac Majkl je bio glavni u planiranju i izvršavanju bekstva, dok je sin Piter, mada je odigrao manju ulogu, bio važan deo u izvođenju Gonovog nestanka.

 

Tejlorovi su pred sudijom stajali nezainteresovano, rame uz rame, ne pokazujući bilo kakve emocije kada im je izrečena kazna i prevedena na engleski.

 

Celokupno suđenje je sprovedeno pod jakim obezbeđenjem, dok su svi koji su ulazili u sudnicu bili pretresani. Sama galerija je bila okružena od strane osam čuvara, a optuženi su u sudnicu dovođeni i odvođeni s lisicama na rukama.

 

Tejlorovi su priznali krivicu u junu, ali su apelovali na sud da ih pomiluje, pozivajući se na olakšavajuće okolnosti, tvrdeći da su bili zavedeni da veruju kako je Gon mučen u Japanu i kako u toj zemlji nije protivzakonito ne pojaviti se pred sudom nakon plaćene kaucije.

 

Naravno, sudija nije poverovao u tu priču, potvrdivši da su sve uradili prvenstveno zbog novca. Od 860.000 dolara koliko im je Gon platio, 400.000 su iskoristili za bekstvo, dok je ostatak završio na računima njihovih kompanija, rekao je sudija.

 

„Njihov glavni motiv u ovom slučaju je bila isplata“, rekao je Nirei.

 

Slučaj Tejlorovih je jedna od nekoliko parnica koje su i dalje u centru pažnje u Japanu nakon Gonovog „holivudskog“ bekstva. U Tokiju se sudi i Gregu Keliju, Gonovom saradniku, za kojeg se sumnja da je sakrio više od 80 miliona nezakonito otuđenih dolara. Nissan takođe vodi građansku parnicu protiv Gona, u kojoj potražuje nadoknadu od 100 miliona dolara.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery