Vesti

Naslednik modela VW Amarok će biti razvijen u saradnji sa kompanijom Ford!

Novi plod saradnje dva automobilska giganta

VW Amarok / Ford
1.67KPregleda

VW grupacija je nedavno potpisala sporazum sa kompanijom Ford po kome će ova dva proizvođača zajedno raditi na automobilu koji će naslediti model Amarok. Taj model će biti baziran na istoj platformi kao i model Ford Ranger.

VW Amarok / Ford

Zbog te platforme će troškovi razvoja novog modela za VW biti znatno manji. Kako je naveo jedan od zvaničnika kompanije VW, Tomas Sedran, nakon ovog bi mogli uslediti i drugi zajednički projekti sa kompanijom Ford. Ti projekti bi mogli biti vozila, tehnologija autonomne vožnje, pa čak i platforme električne mobilnosti.

„U pregovorima smo sa Fordom o tome da preuzmemo udeo akcija u kompaniji Argo. Reč je o kompaniji koja se bavi razvojem tehnologije autonomne vožnje“, naveo je Sedran. „Pregovori će biti privedeni kraju u narednim mesecima“, dodao je on.

Ford je kupio kompaniju Argo AI 2017. godine. Međutim, od tada su troškovi razvoja tehnologije autonomne vožnje porasli. To je i navelo američkog proizvođača da razmišlja o potencijalnim alijansama sa drugim brendovima.

Prošle nedelje se pojavio izveštaj da VW planira investiciju od 600 miliona dolara u Argo. Na taj način bi Ford i VW postali ravnopravni vlasnici te kompanije. Nakon toga bi VW investirao još 1,1 milijardu dolara za istraživanje i razvoj u toj kompaniji.

Ova dva giganta autoindustrije su sporazum o međusobnoj saradnji postigli još u januaru ove godine. Prošle godine su oba brenda, ukupno prodali oko 1,2 miliona komercijalnih vozila. Porastom potražnje za pikap modelima i komercijalnim vozilima koja će, kako se očekuje, rasti i u narednim godinama, ovo bi moglo biti i te kako isplativo partnerstvo za obe kompanije.

VW Amarok / Ford

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery