AktuelnoVesti

Katalizatori masovno na meti lopova (VIDEO)

3.15KPregleda

Kris King je bio toliko isfrustriran nakon što su mu lopovi po drugi put ukrali katalizator s njegove Toyote Auris, da je prodao automobil i sada se vozi autobusom

 

„Prvi put su skinuli katalizator s mog automobila u aprilu,  u 00.45h posle ponoći“, kaže on. „Probudio me jak zvuk, nakon čega se čula škripa guma automobila u odlasku. Katalizator sam zamenio novim, ali su mi komšije rekle da će automobil ponovo biti na meti lopova. Bili su u pravu. Tri meseca kasnije, lopovi su se vratili, ovoga puta u sedam ujutro.

 

 

Kriminalci su uspeli samo delimično da preseku katalizator pre nego što su pobegli. Komšija je uspeo da napravi prilično loš snimak na mobilnom telefonu, ali su kradljivci nosili maske i uklonili registarsku tablicu sa svog vozila. Po podacima policije u Engleskoj i Velsu, 13.000 katalizatora je ukradeno tokom 2019., u poređenju s 2.000 godinu dana ranije. Međutim, postoje validni dokazi da su ove brojke u realnosti daleko veće.

 

Ono što lopove privlači su plemeniti metali u katalizatorima – rodijum, paladijum i platina, čija je cena naglo porasla poslednjih godina. Po tom pitanju je najviše napredovao rodijum. U 2014. je unca (28,35 grama) koštala oko 750 funti da bi danas cena za istu količinu iznosila 9.000 funti, odnosno sedam puta više od zlata.

 

 

Iz razloga što su njihovi katalizatori manje zagađeni izduvnim gasovima, hibridni automobili su omiljeni među lopovima, mada su SUV/krosoveri često na njihovom „nišanu“ zbog lakšeg pristupa podvozju. Zamenski katalizator košta u Velikoj Britaniji oko 1.000 funti.

 

Toyotina internet stranica prenosi izveštaje vlasnika Aurisa i Priusa, čiji su katalizatori ukradeni. Ogromno povećanje premija osiguranja (neke za čak 600 odsto), pa čak i odbijanje pokrivanja troškova, ubrajaju se u najozbiljnije probleme koje vozači doživljavaju, dok drugi optužuju kompaniju da nije dovoljno učinila na upozoravanju kupaca na potencijalne neprijatnosti.

 

Toyota kaže da je redukovala sadržaj plemenitih metala u katalizatorima novih modela, da bi obeshrabrila lopove, dok je istovremeno stavila na raspolaganje uređaj za zaključavanje katalizatora po ceni klasičnog alarma, uz graviranje komponente. Kompanija kaže da sarađuje s vlastima i policijom da bi podigla svest o ovom problemu i neophodnosti pooštravanja zakonskih mera.

 

 

Video klipovi na YouTubeu, gde se mogu videti lopovi kako kradu katalizatore, pokazuju do koje mere su verzirani. Automobil s „ekipom“ bi se zaustavio pored ciljanog vozila čak i usred bela dana. Jedan od lopova bi stražario, dok bi saučesnik dizalicom podigao vozilo. Treći bi se uvukao ispod automobla i odradio posao. Sledi oslobađanje dizalice i „bežanija“. Čitava „radnja“ traje oko 60 sekundi.

 

 

Da li ste saznali za slučajeve krađe katalizatora i kod nas?

 

Vrele Gume

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery