AktuelnoOnline plusPR

Kako odabrati odgovarajuće i kvalitetno motorno ulje?

Motul
2.88KPregleda

Sve o motornim uljima na jednom mestu 

 

Ponuda motornih ulja je velika i ponekad vrlo zbunjujuća. Iako im je glavna funkcija podmazivanje tj. smanjenje trošenja delova motora koji se pomeraju velikom brzinom i zbog toga stvaraju jako trenje, trebalo bi znati da motorna ulja štite materijal koji podmazuju od korozije, čiste, ali i hlade motor. Osim toga, kvalitetna motorna ulja osiguravaju „finiji“ rad motora, te štite DPF filtere i katalizatore, pa i smanjuju potrošnju goriva.

 

Motul

 

Pored toga, viskozitet sintetičkog ulja (tj. otpornost ulja na protok) se manje menja u odnosu na temperaturu, što je izuzetno važna osobina kvalitetnog motorno ulja. Glavni razlozi zbog kojij je bitna redovna zamena i odabir kvalitenog ulja, a koji se dešavaju u svakom SUS motoru jesu: oksidacija, visoke temperature, trošenje aditiva i kontaminacija.

 

Takođe, bitno je znati da postoje i posebna motorna ulja za uštedu goriva (Fuel Economy), koja omogućuju smanjenje potrošnje. Njihov sastav obično sadrži aditive protiv trenja koji se formiraju na metalnim površinama i tako smanjuju potrošnju goriva. Poslednjih godina uloženi su značajni napori u razvoju maziva s niskim sadržajem sumpora koja se preporučuju i koriste u pojedinim modernim agregatima.

 

300V

 

Pomoć pri odabiru ulja

Za početak, kada birate motorno ulje za vaš automobil, proverite u uputstvu (priričniku) vozila specifikaciju i gradaciju viskoziteta koju preporučuje sam proizvođač. Specifikacije pojedinih proizvođača vozila su različite i međusobno neusklađene, pa su proizvođači maziva prisiljeni na plasman velikog broja motornih ulja. To zasigurno dodatno zbunjuje krajnje potrošače, odnosno vlasnike vozila.

 

Vrlo je bitno menjati ulje u motoru u intervalima koje preporučuje proizvođač, i isključivo s motornim uljem koje ima specifikacije i odobrenja da se može koristiti u konkretnom motoru. Ako niste sigurni u izbor, postoji brza i pouzdana aplikacija Motul Lubricant Advisor. Ona pruža informacije o adekvatnom izboru Motul maziva za svaku vrstu vozila, na osnovu na kategorije, proizvođača i modelu automobila i drugih motornih vozila.

 

Motul Lubricant Advisor

 

Kada je vreme za zamenu motornog ulja?

Kao što smo već pisali, još do nedavno ulje u motoru se moralo menjati na svakih par hiljada pređenih kilometara. Danas je tehnologija proizvodnje napredovala, pa se ulje menja tek na 30.000 km, pa i više u modernim motorima.

 

U isto vreme, proizvođači vozila, u nastojanju da se usklade s EURO normama u vezi emisije štetnih gasova ili ograničenja potrošnje goriva, povećavaju intervale zamene ulja uz sve strožije zahteve u specifikacijama za data maziva. Intervali servisiranja strogo su definisani od strane proizvođača novih automobila i za moderne motore kreću se u rasponu od 15.000 km pa sve do 50.000 km (pod određenim uslovima).

 

Motul mehaničar

 

Nivo kvalitete maziva koja se mogu nositi sa produženim intervalima određuje se specifikacijama koje propisuje proizvođač vozila. Ne postoji veliki broj proizvođača ulja koji mogu da odgovore na ove visoke zahteve. Motul je jedan od njih. Pomenuti Lubricant Advisor omogućuje pronalaženje svih tehničkih podataka o mazivima za sve vrste vozila kao što su: motocikli, putnički automobili, komercijalna vozila, poljoprivredna i građevinska motorna vozila.

 

Motul

 

Od čega sve zavisi interval zamene ulja?

Specifikacije i preporuke u vezi sa zamenom i vrstom ulja proizvođač vozila donosi na osnovu rezultata laboratorijskih istraživanja.  Uzimajući u obzir i da su stvarni uslovi vožnje teži od laboratorijski simuliranih, definišu se maksimalni intervali za zamenu ulja koji se navode u priručniku datog vozila. Uslovi  koji mogu uticati na smanjenje intervala zamene ulja su:

• Kratke relacije vožnje (često startovanje i gašenje motora);
Okolnosti čuvanja vozila (visoka vlažnost, visoke i niske temperature, temperaturne oscilacije…);
• Teško opterećenje vozila;
Česta vožnja gradom uz prečesta zaustavljanja, kočenja, niži obrtaji i male brzine;
Vožnja po usponima;
• Često i kontinuirano korišćenje vozila pri visokim spoljnim temperaturama;
• Često startovanje i rad motora pri niskim temperaturama;
• Vuča prikolice s teretom;
• Vožnja u „prljavim“ uslovima (prašina, blato, vlažnost, vožnja po zemlji, pesku itd.);
• Korišćenje neprikladnog goriva (npr. goriva s visokim procentom sumpora i biogoriva);

 

Motul Covid

 

S obzirom na to, proizvođači vozila često putem senzora prikupljaju puno više informacija od pređene kilometraže. Primera radi, ako je prizvođač predvideo zamenu ulja na 15.000 do 30.000 km (ili svakih 12 – 24 meseca), velika je verovatnoća da će interval biti smanjen na manje od 10.000 km (i manje od 12 meseci) ako je centralni kompjuter vozila zabeležio da su uslovi korišćenja vozila posebno teški.

 

Trebalo bi napomenuti da se intervali zamene ulja uvek definišu u kilometrima i istovremeno u mesecima. Zamena ulja se mora obaviti kada je jedan od ta dva uslova ispunjen, imajući u vidu ne samo pređene kilometre već i pomenute uslove vožnje.

 

Mogući servisni intervali na primeru benzinskog motora:

Zamena ulja

 

O Motul motornim uljima

MOTUL je prvi proizvođač maziva na svetu koji je još davne 1953. godine izumeo prvo multigradno motorno ulje, a 1966. prvo polusintetičko motorno ulje. Godine 1971. Motul je prvi na svetu započeo i proizvodnju 100% sintetičkog motornog ulja MOTUL 300V.

 

300V

 

Ove godine dakle Motul obeležava 50. godišnjicu proizvodnje prvog na svetu 100% sintetičkog ulja, legendarnog 300 V. Pola veka pobeda, kako u nekim od najprestižnijih trka na svetu, tako i na međunarodnom tržištu. U to ime, Motul vas vodi kroz vreme i predstavlja najvažnije trenutke njegove istorije.

 

 

 

Za više informacija o Motul proizvodima i uslovima kupovine obratiti se Motul uvoznicima za Srbiju: Mass company  i Wagen International.

 

Motul

2 Komentara

  1. Za svaki automobil, motor, proizvođač preporučuje određeno ulje, sa potrebnim karakteristikama. Pogrešno je gledati po proizvođaču, već pretraživati po oznaci ulja pr 10W – 40 ACEA A3/B4-12 API SN/CF.
    Nevažno koji je proizvođač.
    S druge strane, jaki proivođači, brendovi, imaju kvalitetnija ulja, sa boljim karakteristikama.

    U Srbiji je pored tipa ulja, važno gledati gde kupujete, da je od distributera. Da ne naiđete na kopije, koje vam mogu uništiti motor.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery